Društvo

Prva zvanična poseta novog izraelskog ambasadora Nišu

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa novoimenovanim ambasadorom Države Izrael u Republici Srbiji Jahelom Vilanom u Gradskoj kući. Prijemu je prisustvovao u direktor Kardiohirurške klinike UKC Niš, dr Dragan Milić.

Gradonačelnica mu je poželela srdačnu dobrodošlicu, izrazila zadovoljstvo zbog njegove prve zvanične posete Nišu i naglasila da se nada da će dobra saradnja Grada i Ambasade biti nastavljena i u narednim godinama, kako u oblasti kulture tako i privredne saradnje.

Ona je upoznala ambasadorala Izraela sa trenutnom situacijom na Jevrejskom groblju, a on je bio prijetno iznenađen načinom na koji je grad sačuvao Sinagogu koja je pretvorena u izložbeni prostor i deo je Narodnog muzeja.

“Što se tiče Jevrejskog groblja koje je sada u lošem stanju preporuka ambasadora je da lokalna samouprava iznaže način da raseli romsko naselje raseli sa tog prostora a ambasada će pomoći da konzervatori i ljudi koji se bave zaštitom kulturno istorijskih spomenika kasnije dođu i zaštite ovaj memorijalni kompleks”, kazala je  Sotirovski i dodala da će to biti dosta teško jer na ovom prostoru živi oko 500 Roma.

 

“Apliciraćemo ka određenim svetskim fondovima da pronađemo prostor i napravimo zgrade gde bi smo raselili romsku mahalu i konačno Jevrejskoj zajednici predali groblje i napravili memorijalni kompleks”, kazala je Sotirovski.

Ona je ambasadora Izraela upoznala i sa tim koliko je jevrejskih kompanija zainteresovano da posluju u Nišu.

“Trenutno u Tehnološkom parku rade dve kompanije iz Izraela koje su izuzetno zainteresovane za saradnju sa našim gradu. Pre nekoliko godina ovde je napravljeno 18 pametnih kuća i one su delo Izraelskih kompanija i sada se sprema da nastavi sa tom tradicijom. U međuvremenu su kupili i 2 hektara zemlje u GO Palilula gde će biti napravljeno stambeno naselje vredno oko 35 miliona Evra”, dodala je gradonačelnica Niša naglasivši da je grad spreman da izađe u susret svakom investitoru koji dolazi iz Izraela i pruži mu svu administrativnu podršku.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je dodao da je sa gradonačelnicom Niša razgovarao o svim vezama koje povezuju naša dva naroda.

“To je osnova koja predstavlja dobar temelj za nastavak saradnje. Jevreji su u Srbiji uvek bili dobrodošli i to je ono što nas povezuje kroz istoriju, ali naša sardanja sada treba da se zasniva na budučnosti.Ovo je samo početak buduće sradnje na polju kulture ali i na polju ekonomije”, kazao je ambasador Jahel Vilan.

Sagovornici su se tokom razgovora podsetili duge tradicije prijateljskih odnosa srpskog i jevrejskog naroda. Kako su zaključili, razvijanje bliskih prijateljskih veza i međusobno uvažavanje biće neizostavni deo budućih aktivnosti lokalne samouprave i izraelske ambasade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dr Miliću je bilo neprijatno što je Vilan uočio nizak kadrovski potencijal u Kabinetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com