Kultura

Prva ulična galerija u Nišu otvorena u Balkanskoj ulici

 Umetnici koji svoj talenat  izražavaju u oblasti alternativne umetnosti dobili su svoj dom, uličnu galeriju “Mezanin” u Balkanskoj ulici. Ono što ovu galeriju čini jedinstvenom i posebnom je to što je publiku čine slučajni prolaznici, ali nakon prvih vesti ima i onih zaljubljenika u ovu vrstu umetnosti koji tu svraćaju namerno.

 “Drago mi je da Lokalna fondacija Niš daje mogućnost da se ovakve ideje realizuju. Ovo su mali koraci ka kulturnoj pobedi u ovom gradu što je pravi put da se to polako širi i raste. Običan čovek kad šeta ulicom važno mu je da prođe kroz lep enterijer, i kući kada sedimo važno nam je da naša soba bude inspirativna. Naš Niš je naša soba i ovakve stvari su jedan inovativan pristup jer svaki umetnik može da se izrazi, a prolaznici u ovom slučaju publika, mogu da vide to delo, prepoznaju se i oplemene dušu”, kaže Miloš Antić iz pokreta Džedaj.

Na otvaranju ulične galerije u Balkanskoj ulici Nišlije su imale priliku da pogledaju izložbu kojom je prikazano 20 godina rada neformalne grupe “Čaj odličan”.

“U nedostatku galerijskog prostora koji promoviše bitne pravce kulture kao što su ilustracija, strip, kolaž, foto i video umetnost, oformili smo uličnu galeriju Mezanin koja pored promocije navedenih medija ima za cilj i poboljšanje životnog prostora u Balkanskoj ulici koju vidimo kao reprezenta kulturnog života u gradskom okruženju“ kažu iz neformalne grupe Čaj odličan.

Neformalna grupa Čaj odličan postoji dvadeset godina i bavi se ilustracijom i stripom, sa fokusom na alternativni smer izražavanja.

Iz Lokalne fondacije Niš poručuju da  umetnost treba da bude ulična, umetnost treba da bude u industrijskim krugovima, u kvartovima gde se odvija život.

Umetnost nije sterilna i ona treba da pripada svima”, kažu iz Lokalne fondacije Niš koja je podržala projekat.

Otvaranje ulične galerije Mezanin jedan je od sedam projekata koji je Lokalna fondacija Niš podržala na prvom konkursu i 2021. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Najstarija ulica u Nišu, još kada bi neko kaznjavao ove koji bacaju djubre pored platana, iako je u ulici pored podzemni kontejner. Trebalo bi i češće čistiti ulicu, bila bi divna ulica. Trebalo bi uposliti nekog sokolara koji bi razjurio golubove iz ove ulice jer cela ,,miriše” na kokošarnik od izmeta golubova. I osvetliti prolaz izmedju ove zgrade gde je galerija i sinagoge jer isti služi prolaznicima za vršenje nužde.
    Šteta, ulica sa tolikom istorijom a najprljavija i najsmrdljivija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com