Kultura

Prva samostalna izložba niške umetnice Stefane Stojković

Prva samostalna izložba niške umetnice Stefane Stojković biće postavljena u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ od petka 21. do 31.maja.

Na slikama su prikazani srednjovekovni manastiri, poput Studenice, Gračanice ali i pet srednjovekovnih uticajnh žena, princeza Simonida, carica Jelena, Mara Branković, Olivera Lazarević i Jelena Mrnjavčević.

Ova izložba je mali podsetnik na srpski srednji vek koji predstavlja zlatno doba srpske države, kaže Stojković za Niške Vesti.

Stefana Stojković

 

Iako stalno u ratovima, u tom periodu srpska država je svojom arhitekturom mogla da parira velikom Vizantijskom carstvu. Izložba je posvećena i srpskim vladarkama koje su svojom lepotom, ali i pameću uticale na tok istorije. Te snažne žene imale su ključnu ulogu u održanju srpske države u najtežim vremenima. Bile su zalog mira, verne pratilje svojih, čuvari srpske tradicije.

Stefana Stojković

„Prizori koji su predstavljeni na delima su srednjevekovni. Nesebični kolorit zemljanih boja koje obiluju toplim crvenim nijansama, nanete slobodnim potezom četke, ostvaruju komplementarnu kolorističku vezu sa zelenim koloritom prirode. Tek na trenutke blesne sjaj zlata. Nebo naslikano širokim, smelim potezima sa malo kontrasta u tonalitetu, ali ne i u potezu, lebdi poput oreola nad zidinama i osvetljava naše svetinje kroz vekove. Stefana se vrlo smelo upustila u građenje portreta vladarki. Moćne i snažne žene, baš kao i slikarski potez kojim su građeni njihovi likovi, su nesebično utkale svoje životne sudbine u srpsku istoriju. Divna lica nas posmatraju sa slika i podsećaju na nezaborav koji zaslužuju”, kaže Slađana Arizanović, likovni pedagog.

Ona poziva Nišlije da otvorenog srca  pogledaju ove slike, netražeći arhitektonski i figuralnu autentičnost likova.

“Ove slike svojom istorijskom temom i motivima imaju zadatak da dotaknu Vaša srca, probude sećanja i učine nas ponosnim na ono što jesmo. Ova izložba je slikarska oda jedne slikarke-istoričarke, zaljubljene i ponosne na naše nasleđe. Nasleđe naše? Ne, mi smo samo njegovi čuvari za buduće generacije. Stefana to čini ne samo kao istoričar već i kao slikarka, i to veoma uspešno“, rekla je Arizanović.

Pred nama je, oživeo kičicom ugledne predstavnice nove generacije, naš raskošni i inspirišući srednji vek, mnogo bliži istini u odnosu na vreme kada su ga opisivali kao “mračni”. Zato autorku treba ohrabriti da nastavi sa svojim radom, ali i sa višeslojnim pogledima i vizuelnom rekonstrukcijom naše prošlosti, koja više nije samo crno-bela, već kolorisana i našem oku mila, kaže Dr Nemanja Dević.

Stefana Stojković

„Slike Stefane Stojković nam pre svega pokazuju odanost mlađe generacije tradiciji i duhovnom nasleđu. To je i više nego važna poruka u danima kada mnogi tvrde “da smo nedostojni istorije naše”.

Ne dozvolimo da nas, gledajući pastelnu Gračanicu i Studenicu, ili pak lik neke od naših princeza, obuzme osećaj blasfemije”, završava Dević.

Prva samostalna izložba Nišlijke Stefane Stojković biće svečano otvorena u petak 21. maja sa početkom u 18 sati u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Niske umetnice? Kolko znam devojka nije iz nisa ,vec iz okoline vranja. Da li se to ona stidi svog porekla i predaka sa juga ili je greska autora teksta ne znam. Ali ispravite to.

    1. Kakve to ima veze? Bitno je da je devojka dobra u tome što radi.

    2. Došlo je do greške. Iz Vranjske Banje sam i za sve zainteresovane organizovaću turu u kojoj će se uživati u svim čarima najtoplije banje u Evropi.
      Srdačan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com