Društvo

Prva oslobađajuća presuda za ratne zločine na KIM, oslobođen kapetan Pavle Gavrilović

Kapetan Pavle Gavrilović, koji je bio optužen za ratni zločin na Kosovu i Metohiji oslobođen je svih optužbi što je ujedno i prva oslobađajuća presuda za ratne zločine na Kosovu.

Advokat optuženog, Milan Petrović, istakao je da u toku postupka koji je vođen protiv Gavrilovića nije dokazan nijedan navod iz optužnice.

„Dokazano je, da je tadašnja vojska Jugoslavije poštovala pravila hijerarhije kao i da se držala svih pravila ratovanja iz Ženevske konvencije“, kazao je Petrović.

On je dodao da se optužnica odnosila na ratni zločin nad civilnim stanovništvom 25. marta u selu Trnja na Kosovu kada je navodno ubijeno 23 civila.

„U toku sudskog procesa nije utvrđeno koliko je i da li je bilo žrtava i ako ih je bilo na koji su način su preminuli. Nisu dostavljeni zapisnici o obdukciji kao ni potvrde smrti“,  kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, u specijalnom sudu u Beogradu, vođen je proces i protiv vodnika tadašnje vojske Jugoslavije Rajka Kozlina koga je zastupala advokatska kancelarija Četić, koji je osuđen na 15 godina zatvora.

„Smatram da nisu izneti adekvatni dokazi i da će nakon žalbe uslediti postupak u kome će biti izneti dokazni materijali , ne samo izjave Fonda za humanitarno pravo, Nataše Kandić. Smatram da će se u postupku žalbe ova presuda vratiti na ponovni postupak zarad utvrđivanja dokaza“, kazao je Petrović.

Kapetan Pavle Gavrilović bio je svedok u Haškom tribunalu u procesu protiv generala Vladimira Lazarevića koga je zastupao advokat Milan Petrović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button