DruštvoSport

Prva Nišlijka koja se popela na vrh iznad 6.000 metara nadmorske visine

Jelena Petrović, članica Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, postala je prva Nišlijka koja se popela na neki planinski vrh iznad 6.000 metara nadmorske visine. Jelena je, kao učesnica ekspedicije Zorana Pavlovića Paće iz Predejana, u masivu Anda, u dalekom Peruu, uspela da se popne na vrhove Vinikunka (5.150 m) i Čačani (6.075 m).

“Jelena, koja radi u Centru za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu, planinarenjem se bavi aktivno oko dve godine, redovno učestvuje na akcijama Planinarskog društva “Preslap” i ispoljila je afinitet prema visokogorskim akcijama. Pre odlaska u Južnu Ameriku, Jelena je uspela da pređe surove grebene Olimpa u Grčkoj i Komova u Crnoj Gori”, kažu iz Planinarskog društva “Preslap”.

Na ekspediciji Zorana Pavlovića Paće na Andima, učestvovalo je osmoro planinarki i planinara iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. U nedelju, 28. aprila 2019. godine, svi oni poepeli su se na vrh Vinikunka, koji se nalazi na “Planini duginih boja”, u južnom delu Perua, u okolini grada Kusko.

Uspon na vrh Vinikunka; Foto: Jelena Petrović i Zoran Pavlović

“Ovaj uspon poslužio je i kao odlična aklimatizacija za znatno izazovniji vrh Čačani. Na visinama preko 5.000 metara, vazduh je razređen, kiseonika je dva puta manje nego na nadmorskim visinama gde živimo i radimo. Granica od 6.000 metara je veliki sportski izazov za planinare i alpiniste”, ističu iz PD “Preslap”.

Završni uspon na Čačani, koji je inače vulkanska kupa davno ugašenog vulkana, jednog od mnogih u masivu Anda u Južnoj Americi, izvršen je u dve etape, u dva dana, 4. i 5. maja 2019. godine.

Jelena Petrović na vrhu Čačani

“Uspon je vršen iz okoline grada Arekipa. Prvog dana cilj je bio doći do baznog kampa na 5.100 metara, gde su učesnici prenoćili u šatorima. Naredni dan osvanuo je izuzetno hladan, sa jakim udarima vetra. Na ovim visinama brzina kretanja je veoma spora i treba biti oprezan zbog stalne opasnosti od visinske bolesti. Dve učesnice iz Crne Gore odustale su na visini od 5.400 metara, a ostalih šestoro nastavilo ka vrhu Čačani. Vreme se čak i prolepšalo tokom dana, pa na samom vrhu nije bilo previše hladno, niti je duvao snažan vetar”, dodaju iz PD “Preslap”.

Posle bezbednog silaska sa Čačanija, svi se osećaju dobro i zdravo, navode iz Preslapa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com