Obrazovanje

Prva dama Srbije otvorila osmi Forum mladih naučnika u Nišu

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Poslova Infostud i Grada kao domaćina, organizovao je osmi Forum mladih naučnika danas u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Svečanosti je prisustvovala i prva dama Srbije, Tamara Vučić.

Ideja ovogodišnjeg Foruma bila je promocija devojaka u matematici. Četiri heroine,prave mlade matematičarke dolaze iz Niša, Beograda i Kuršumlije.

Foto: Kancelarija za mlade grada Nisa

Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“ Slogan ovogodišnjeg Foruma je „I ja imam pravo“, a organizatori žele da pošalju snažnu poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici.

 

Podsetimo, tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Republika Srbija.

Prva dama, Tamara Vučić, čestitala je na uspesima i dostugnućima mladim talentima i zahvalila na njihovom dosadašnjem nesebičnom radu.

“Vi ste već krenuli stazama sjajnog puta koje u čovečanstvu otkriva skrivene tajne istinskog znanja, a priznanja koja danas dobijate jeste svedačnosto vašeg nesebičnog truda i rada na postizanju naučnih saznanja koja vas kao  mlade ljudi u fazi učenja na neki način obavezuju da nastavite tim putem”, pojašnjava Vučić i dodaje da želi da motiviše sve mlade ljude da osvoje svaki sledeći strmi uspon na putu neposustajući.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski poželela je mladima da nikako ne razmišljaju da napuste Niš i odu iz Srbije.

“Imaćete izazove na mnogim poljima, ali pre svega budite istrajne u svojim karijerama i ne odustajte. Tek tada ćete biti uspešne u svom poslu”, obratila se Sotirovski mladim damama i dodala da se uspeh ne meri po pozicijama koje je neko postigao u životu, koliko sa preprekama koje je prevazišao i koliko je problema na svom životnom putu rešio .

Jovana Milić osnivač Foruma mladih naučnika ističe da niko nije očekivao od samog početka da će Forum ovoliko trajati,  proširiti i da će Niš zaista biti najvažnija prestonica budućim mladim naučnicima.

Milić je podsetio da je Forum mladih naučnika nastao tako jer nisu imali dovoljno novca kako bi otišli na takmičenje iz robotike koje se odvijalo u Hrvatskoj, a zatim su pokrenuli događaj da bi pričali o problemima koji se tiču mladih naučnika.

Teodora Obradović, učenica gimnazije Bora Stankovic, specijalnog odeljenja za računare i informatike kazala je da je počastvovana što je pozvana na ovakav događaj.

“Cilj ovog događaja je podržimo mlade talente i naučnike, podelimo svoje iskustvo sa njima odgovorivši im na pitanja i nedoumice”, objašnjava Teodora koja će svoje školovanje nastaviti u inostranstvu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com