Društvo

Protokol o saradnji NSZ i ustanova socijalne zaštite za lakše zaposlenje štićenika

Boban Matić, direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, i predstavnici Sigurne kuće u Nišu, Centra za porodični smeštaj i hraniteljstvo, Centra za socijalni rad “Sveti Sava” i Doma „Duško Radović“ potpisali su protokole o saradnji, koji će omogućiti korisnicima socijalnih ustanova da lakše dobiju posao.

Matić je istakao da je pozitivnih primera saradnje bilo i u prethodnom periodu.

„U više navrata organizovali smo intervjue i razgovore za posao za korisnike socijalne pomoći, prosleđivali smo i decu iz Doma „Duško Radović“, čak smo dva puta imali i dan otvorenih vrata, gde su deca završnih godina srednjih škola otišli do kompanija, videli šta ta kompanija radi. Svi oni koji su hteli, ostali su i obavili intervju i par njih je dobilo i ponudu za posao“, rekao je Matić.

On je dodao da je cilj da u budućnosti ne bude samo pojedinačnih slučajeva, već da se za većinu pronađe posao. Matić je uputio poziv svim društveno odgovornim kompanijama da im se jave.

Gradska većnica Tijana Đorđević Ilić poručila je da Grad izdvaja znatna sredstva.

„Ove godine 40 miliona je usmereno za saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, istakla je Ilić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kazao je da oko dve trećine ljudi spada u neku od kategorija teže zapošljivih lica.

„Svake godine Nacionalni akcioni plan definiše koje su to teže kategorije. Pored kategorija koje su tema ovog protokola, to su i mladi do 30 godina, koji su nekvalifikovani, polukvalifikovani, osobe sa invaliditetom, tehnološki viškovi, lica romske nacionalnosti, lica preko 50 godina“, rekao je Martinović.

On je dodao da je važno da se korisnici socijalne zaštite prepoznaju kroz razmenu podataka.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com