Društvo

PROTEST ZA GINISA – Radnici propalih firmi već 12 godina protestom pokušavaju da naplate zaostale zarade

Svakog petka, radnici propalih niških društvenih firmi – Elektronske i Mašinske industrije, Jastrepca i Građevinara i drugih, okupljaju se ispred Gradske kuće u Nišu i protestom pokušavaju da naplate zaostale zarade.  Njihova mirna okupljanja traju već 12 godina, a za to vreme osim površnih razgovora, rešenja za njihove probleme nema.

Kucali su na sva vrata, pojedina su im bila otvorena, druga ne, ali epilog je uvek ostajao isti – obećanja bez realizacije. Od tada do danas primili su samo jedan minimalac, nakon koga su im obećali da će zaostale zarade početi sukcesivno da se isplate.

„Od tada ništa. Ne odgovaraju nam na pozive, neće da nas primi niko, svi okreću glavu od nas. Pisali smo i predsedniku Aleksandru Vučiću. Ne znamo više kod koga da idemo i kome da se obratimo“, kazao je Predrag Milojević Niškim Vestima.

Ranije nisu bili organizovani, bili su neformalna grupa, sada imaju Udruženje, jer smatraju da će na taj način lakše doći do svojih prava. Od svojih zaostalih zarada ne odustaju.

„Mi imamo sudsku presudu kojom su nam priznata potraživanja. Tužena su preduzeća u kojima smo radili. Pošto je Vlada prilikom privatizacije donela odluku da društvena svojina pređe u državnu, nama sada država treba da isplati zaostale zarade“, pojašnjavaju radnici.

Miodrag Miljković i Predrag Milojević, radnici propalih firmi u Nišu

Pojedini radnici koji nemaju strpljenja da čekaju reakciju države već predaju svoje predmete izvršiteljima i preko njih naplaćuju svoja dugovanja.

„Naša se sudbina svela na advokate i neuropsihijatre. Šta rade advokati? Iz APR-a uzmu zaključak o dugovanju, Osnovni sud to potvrdi, zatim predmet ide na Apelacioni sud, pa Ustavni sud, i na kraju u Strazburu. Nakon toga uključuju se izvršitelji i naplaćuju dugovanja“, kaže Miodrag Miljković jedan od radnika i dodaje da je već desetak njihovih kolega na taj način dobilo novac.

Podsećaju da je 2016. godine napravljena ekspertska grupa koja je trebalo da nađe način da problem zaostalih zarada niških radnika reši. Međutim, i ta grupa nije uradila ništa. Pisali smo svima, odgovora nema.

„Ne znamo da li je neko u čitavom svetu toliko dugo protestovao. Naš protest je protest za Ginisovu knjigu rekorda“, zaključio je Miljković.

Zaostale zarade potražuje oko 6.000 radnika nekadašnjih giganata poput Elektronske industrije Niš i Mašinske industrije. Radnici uglavnom imaju izvršne sudske presude, a medju njima ima i onih koji potražuju više od 100 zarada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button