Društvo

Protest u Nišu: Građanima se obećavaju avioni i kamioni, a grad nema ni dečija igrališta

Građanima Niša se obećavaju avioni i leteći kamioni, a u gradu nema ni dečijih igrališta, istakla je građanska aktivistkinja Danijela Vujošević na devetom protestu “Niš protiv nasilja” čija je tema bila “Niško zlatno doba”.

Foto: B. Lj.

“Podaci govore da više od 75 odsto građana Niša nema atmosfersku kanalizaciju, a okolna sela nemaju ni vodu ni kanalizaciju. Budžet grada po glavi stanovnika je među najmanjim u Srbiji, ali zato Niš ima najviše rupa na ulicama po glavi stanovnika. Tako izgleda “Niško zlatno doba”, istakla je Vujošević sinoć na protestu ispred Gradske kuće.

Ona ja kazala da za razliku od Beograda gde deca dobijaju sve udžbenike besplatno, i Novog Sada i Kragujevca gde su neki udžbenici besplatni, deca u Nišu nemaju besplatne udžbenike. Prema njenim rečima, Niš učestvuje u bruto društvenom proizvodu Srbije sa 13,1 odsto, a u budžet grada se vraća samo 4,5 odsto izdvojenih sredatava.

“Plate u Nišu i na jugu Srbije nisu iste kao u Beogradu. Prosečan Nišlija nema platu prosečnog građanina Srbije, a pri tome je inflacija u junu bila 13,7 odsto, a poređenja radi u Ukrajini je bila 12,8 odsto. Mleko je poskupelo za 75 odsto, ulje za 50 odsto, jaja za 70 odsto”, naglasila je Vujošević.

Ona je pročitala zahteve protesta “Srbija protiv nasilja” i istakla da su se građani Niša okupili i kako bi podržali proteste u Bačkoj Palanci i zahteve njenih stanovnika koji traže krivičnu odgovornost za rukovodstvo opštine smrti dečaka (13) od strujnog udara koji su izazvali kablovi pod naponom koji su ležali na zemlji ispred njegove kuće danima nakon nevremena koje ih je oborilo, a da nadležne službe uprkos brojnim pozivima nisu reagovale. Psihoterapeutkinja i učesnica protesta za odbranu brda “Beli vrh” kod niškog sela Matejevca Maja Delibašić kazala je da su stanovnici Matejevca uspeli da se izbore za svojih 40 hektara na brdu i poručila učesnicima protesta da treba da imaju na umu da mogu da ostvare svoje ciljeve ako su “dovoljno uporni, organizovani i imaju dovoljno energije”.

“Ukoliko dolazimo iznova i iznova, možemo da dobijemo ono što hoćemo”, istakla je Delibašić.

Ona je podsetila da je Skupština grada Niša na vanrednoj sednici u maju ove godine donela odluku da meštanima Matejevca oduzme 40 hektara utrina i pašnjaka na brdu “Beli vrh”, uz obrazloženje da se zemljište ne koristi namenski.

 

“Rekli su nam da se zemljište ne koristi na način na koji bi trebalo da bi selo ‘srljalo u progres’ i da će biti iskorišćeno na bolji način, ali nam nisu rekli kako. Protestovali smo najpre jednom u selu, a potom dva puta ispred Skupštine grada i to je izazvalo reakciju. Ispostavilo se da nije baš prijatno kad vam neko dođe u dvorište i zauzme vam prostor”, kazala je Delibašić.

Ona je istakla da je Skupština grada promenila odluku i vratila meštanima brdo, uz objašnjenje da će progresa biti ali u nekom drugom selu, ne u Matejevcu.

“Mi smo spremni da se ponovo borimo, ukoliko se za to ukaže potreba, jer ne želimo da nam uzmu nešto što nam je dato, što je dato našoj deci i unucima”, istakla je Delibašić.

Učesnici protesta i ovoga puta nosili su veliki transparent na kome je pisalo “Niš protiv nasilja” , a na trgu ispred Gradske kuće bili su postavljeni panoi sa podacima koji pokazuju koliko Niš ekonomski zaostaje za Beogradom i severom Srbije.

Proteste “Srbija protiv nasilja” tehnički organizuje deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno i Zeleno levi front-Ne davimo Beograd.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com