Društvo

Protest niških advokata zbog najave izmene tri zakona

Advokati iz Niša protestovali su danas ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda zbog pokušaja da se u Skupštini Srbije donesu tri autentična tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Advokat Biljana Branković je kazala da je poruka sa skupa „branimo ljudska prava, branimo gradjane od bankarskog lobija“.

Ona je rekla da je protestni skup organizovan kako bi se poslala jasna poruka Narodnoj skupštini i poslanicima da se zakoni ne mogu menjati preko noći.

„Okupili smo se iako su predlagači povukli predlog za donošenje autentičnog tumačenja. Medjutim, da se to dozvolilo i da je to „prošlo“ u Skupštini, to bi se moglo uraditi i u bilo kom drugom tumačenju“, izjavila je Branković.

Ona je kazala da bi usvajanjem autentičnih tumačenja svi pravosudni okončani postupci u korist gradjana mogli biti ponovljeni, a gradjani bi morali da vrate naknade koje su dobili. Bankarski predmeti koji su u toku, dodala je Branković, bi svakako na osnovu autentinog tumačenja bili odbijeni jer bi sudovi mogli da donose presude kojima odbijaju tužbene zahteve.

Prema njenim rečima, napadi na advokaturu zbog protivljenja da autentična tumačenja budu usvojena su potpuno neosnovani.

„Mi ne zastupamo sebe u tim sudskim procesima nego zastupamo gradjane koje bankarski lobi na različite načine pokušava da dovede u zabludu“, kazala je Branković.

Istakla je da su Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Niša organizovale današnju jednodnevnu obustavu rada, ali su se advokati spontano okupili na protestu ispred zgrade suda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com