Društvo

Protest “Niš protiv nasilja”: Nenormalno traje predugo i dosta nam ga je

Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras na protestu “Niš protiv nasilja” koji je deo opozicije organizovao na Trgu kralja Milana u Nišu.

Učesnici skupa poručili su aktuelnoj vlasti da nasilje u javnom prostoru mora da prestane i da im je dosta “nenormalnosti”.

Obraćajući se okupljenima, najpre na centralnom gradskom trgu, a potom ispred zgrade Skupštine grada Niša, profesorka književnosti Gordana Arsić je kazala da je pristojna Srbija rekla:

“Dosta”.

“Nismo se ovde okupili zato što nam se protestuje, zato što nam se šeta, zato što nam se zviždi. Ovde smo jer nam je dosta svega. Dosta nam je svega nenormalnog. Nenormalno traje predugo i nenormalno je počelo da odnosi živote. Ovo moramo da prekinemo”, istakla je Arsić.

Ona je istakla da pristojna Srbija želi da živi u slobodnoj i bezbednoj zemlji.

“Pristojna Srbija zahteva hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks”, kazala je Arsić.

Pristojna Srbija traži, dodala je Arsić, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, poput Pinka i Hepi TV, i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

“Tražimo smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune”, izjavila je Arsić.

Učesnici protesta, kazala je Arsić, zahtevaju hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotrena odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do takvih događaja nikada više ne bi došlo.

“Rok za ispunjenje ovih zahteva je petak, 12. maj. Ukoliko ne budu ispunjeni, naš sledeći korak biće protestu Beogradu, na Gazeli”, naglasila je Arsić.

Učesnici protesta su istakli da im je dosta “nenormalnosti i nemoralnosti” na svakom koraku.

Nišlija Marko Ilić, jedan od učesnika protesta, rekao je da očekuje da se posle tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu, nešto ozbiljno promeni u čitavom našem društvu.

“Moramo da vratimo prave vrednosti. Da na televiziji umesto starleta vidimo talentovane i vredne ljude koje postižu dobre rezultate. Umesto emisija o kriminalcima želimo da vidimo naše ljude koji rade i pošteno zarađuju svoj hleb. Sve je okrenuto naglavačke. Želimo da se vrati rad i red”, izjavio je Ilić.

Spomenka Filipović istakla je da vlast u Srbiji mora hitno da bude promenjena, da bi se stanje u društvu promenilo.

“Kod nas ništa ne funkcioniše, ni zdravstvo, ni sudstvo, ništa. Prema tome ostavka kompletne Vlade, onda prelazna Vlada godinu dana, pa onda na izbore i neka pobedi ko god hoće. Ovako više ne može. Šta treba još da nam se desi, da bi se nešto promenilo u našem društvu”, izjavila je Filipović.

Učesnici protesta su nakon okupljanja na centralnom niškom trgu u potpunoj tišini prošli Ulicom vožda Karađorđa do Narodnog pozorišta, a potom Ulicom Nikole Pašića do zgrade Skupštine grada, gde je Gordana Arsić ponovo pročitala zahteve.

Skup je završen ispred Skupštine grada, bez ikakvih incidenata.

Protest u Nišu organizovale su Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno, Demokratska stranka, Zeleno- levi klub i Pokret slobodnih građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Znate li kad ce vam ispune uslove? NIKAD pa ni tad. Vucko da dozvoli da mu padnu Gasic i Vulin,nema sanse. Pre ce prihvatiti nove izbore nego neko da smeni njegove verne saradnike.

  2. Bice bice ako vecina izade i podrzi ove zahteve.Dosta je zakljupljivanja ovog jadnog naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com