Društvo

PROTEST NA PAUZI: Informacije o daljim koracima posle praznika

Organizovanih protesta u Nišu večeras i narednih dana neće biti, najavili su u svom proglasu niški demonstranti. Ni ova pauza ne znači da su odustali, navode oni, i dodaju da će se sa novim idejama i informacijama oglasiti posle praznika.

Pratite stranicu, pratite medije. Javljamo se posle praznika sa novim idejama i informacija o tome kako se naša priča nastavlja. Još je mnogo posla pred nama. I verujem da niko od nas neće odustati dok ne pobedimo!, navodi se u proglasu.

Studenti su naveli da je ulica “ponovo postala njihova”, da su skrenuli pažnju na probleme koji postoje i da su poslali poruku da neće dozvoliti da se ovakva situacija nastavi. “Čak iako nismo svakoga dana svi bili na ulici, bilo nas je!”

Pred nama su prvomajski praznici za vreme kojih nećemo najavljivati skupove putem stranice, ali ovo su protesti svih nas, i svakome pripada pravo da sutra u isto vreme izađe na ulicu i izrazi svoj stav na svoj način”, dodaju oni.

Oni su istakli da je posebno važno što su se povezali sa ostalim nezadovoljnim sugrađanima, sa radnicima, sindikatima, udruženjima… Pozvali su sve da podrže aktivnosti na koje radnički pokreti i sindikati pozovu.

“VIŠE NISMO SAMI

Veliku smo stvar postigli – više nismo sami! Sada je trenutak da nastavimo da se povezujemo i osmislimo puteve i načine ostvarivanja naših ciljeva i zahteva od kojih ne odustajemo! Vlast je očekivala da će protesti splasnuti i sami od sebe ugasiti umorom učesnika, ali moramo da ih razočaramo, jer ovo je samo zatišje pred buru i pojavićemo se kada i gde nas najmanje očekuju.”, zaključili su niški demonstranti.

 

Transparenti na protesti zasmejavali i ljude u kolone i one van kolone

Podsetimo, Nišlije su na ulicama od 3. aprila. Posle uskršnje pauze broj šetača u kolanama se smanjio, ali su se protesti ipak svakodnevno održavali. Prvobitni zahtevi demonstranata bili su smena članova RIK-a, REM-a, direktora RTS-a i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković. Zahtevi su se nakon toga proširili a Nišlije su dodale i svoje, vezane za lokalne probleme.

Proteste u Nišu podržali su mnogi lekari, profesori sa fakulteta, glumci, novinari… Sa studentima su zajedno šetali i predstavnici različitih sindikata, predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara a skupove su svakodnevno obezbeđivali policajci kojima su se demonstranti često glasno zahvaljivali.

 

Protest podržali i stariji sugrađani

Iako je ovaj protest pretežno bio studentski, u protestnim kolonama neretko su bili i stariji sugrađani ali i roditelji sa malom decom. Protestanti su svoje šetnje bojili i humanošću. Protestna kolona je više puta zastajala pored Banke dobročinstva kako bi šetači pomogli  Marini Adamović da prikupi novac za lečenje Andrije Stanišića.

“O(NE)SVESTI SE”
 
Osim performansa “O(ne)svesti se” po kome su ovi protesti bili prepoznatljivi i maštovitost Nišlija pokazala se na delu. Parole i transparenti koji su sa demonstrantima šetali ulicama izazivali su reakcije i u koloni i van nje.

 

Performans “O(ne)svesti se”

“Život nam se zgrandio”, “Vrati babi penzije”, “Neću u Nemačku”, “Nisam happy”, “Nešto je trulo u državi Srbiji”, samo su neki od njih.

Na jednom od protesta studenti su sugrađanima delili i lažne doktorske diplome, a za sinoćni su napravili i pano za slikanje.

Pano za fotografisanje

Demonstranti su podsetili da sve informacije od njihovim daljim koracima zainteresovani mogu pronaći na Facebook strani “Protiv diktature Niš”. Za sada nema informacija o prekidu šetnji  u Novom Sadu i Beogradu.

Celokupan proglas demonstranata iz Niša možete pročitati ovde.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com