Društvo

Protest meštana Jelašnice zbog pripajanja škole “Đura Jakšić”

Predstavnici Saveta roditelja Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Jelašnice sastali su se danas najpre sa predsednikom opštine Niška Banja Dejanom Jovanovićem, a potom sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i na tim sastancima zatražili da škola u Jelašnici ne bude pripojena OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji, kako to predviđa nova mreža škola koju je usvojilo Gradsko veće.

Pre sastanka, nekoliko desetina meštana Jelašnice kraj Niša okupilo se ispred škole “Đura Jakšić” u znak protesta zbog najavljenog pripajanja škole.

Predsednik Saveta roditelja Vladimir Krstić rekao je da škola “Đura Jakšić” u Jelašnici ne ispunjava sve uslove da bi ostala matična škola, ali da uslove koje propisuje uredba Vlade ne ispunjava ukupno 17 škola na području Niša, a predloženo je pripajanje jedino pet seoskih škola.

“Škola u Jelašnici ispunjava neke od uslova, a to je da ima više od 16 odeljenja i na dva kilometra od nje nema druge škole. Pored toga ona ima 140 godina tradicije, a tradicija i nenarušavanje lokalne specifičnosti su takodje kriterijumi”, istakao je Krstić.

On je kazao da je jedan od argumenata za opstanak škole u Jelašnici i to što su njeni učenici, a ima ih ukupno nešto više od 200, već godinama među najboljim u niškom kraju i u Srbiji u sportu, matematici, fizici i drugim predmetima.

Krstić je dodao da su meštani na današnjem sastanku sa gradonačelnikom dobili obećanje da će njiho zahtev za opstanak škole biti ispunjen. Meštani Jelašnice, Proseka, Čukljenika, Bancareva, Kunovice, Gornje i Donje Studene potpisivali su minulog vikenda peticiju i sakupili više od 1.200 potpisa.

Nova mreža osnovnih škola na području grada Niša jedna je od tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice gradske skupštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com