Društvo

Protest advokata iz Niša, zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda

Advokati iz Niša protestovali su danas ispred zgrade suda zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita u sporovima izmedju gradjana i banaka.

Advokati su kazali novinarima da su se spontano okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, “katastrofalne odluke” Vrhovnog kasacionog suda da banke mogu da nastave da naplaćuju troškove obrade kredita klijentima, bez obaveze obrazlaganja tih troškova.

Andrija Krasić, jedan od okupljenih advokata, je izjavio da je pomenuta odluka Vrhovnog kasacionog suda u potpunosti suprotna načelima savesnosti i načelima jednakosti ugovornih strana.

Andrija Krasić, advokat

“Ovim putem Vrhovni kasacioni sud je zabio nož u ledja kako svim gradjanima tako i sudijama, koji su svih ovih godina donosili odluke vodeći se njihovim stavom, koji je sada u potpunosti promenjen”, istakao je Krasić.

 

On je kazao da je na ovaj način, neko ko treba da štiti pravnu sigurnost, tu sigurnost potpuno ugrozio.

“Takva promena stava može dovesti do toga da banke sada iskoriste neke vanredne pravne lekove na osnovu kojih će gradjani morati da plaćaju i svoje advokate i advokate banaka i sudske troškove”, izjavio je Krasić.

Prema njegovim rečima, mnoge presude koje su sada nepravosnažne mogu biti preinačene od strane viših sudova, što će takodje dovesti do toga da gradjani snose troškove celog postupka.

Po završetku protesta advokati su se mirno razišli, ne isključujući mogućnost da se uskoro ponovo okupe kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo promenom stava Vrhovnog kasacionog suda.

Foto: B.LJ.
Udruženje banaka Srbije navodi da od stava VKS, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekuje da stavi tačku na iscrpljujući period i za banke i za klijente.
Po tumačenju Udruženja, što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi sa vođenjem svakog pojedinačnog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke.

Takođe, predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Treba preispitati dostojnost članova Građanskog odeljenja VKS koji su izglasali novi stav o bankama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com