DruštvoObrazovanje

Prosvetari u Nišu pridružili se protestu svojih kolega, traže veće plate i manja odeljenja

Predstavnici Sindikata prosvetnih radnika u Nišu priključili su se današnjem protestu prosvetara u čitavoj zemlji i zatražili od Ministarstva prosvete i vlade smanjenje broja učenika u odeljenjima na 24, povećanje plata u ovoj godini za 12 odsto i izmenu zakona u oblasti osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić je na konferenciji za medije održanoj na Trgu kralja Milana rekao da se današnjem protestu prosvetara u Srbiji i skraćenju časova na 30 minuta, u Nišu se priključilo 38 škola, od 44 koliko ih je u Uniji sindikata. Ćirić je dodao da u štrajku nisu specijalne škole koje zbog prirode posla i ne mogu da budu.
„Smanjenje broja učenika i povećanje plata jesu naši osnovni zahtevi, ali problema u prosveti ima dosta. Dosta je prisutno nasilje nad prosvetarima. Ima verbalnog, fizičkog i elektronskog nasilja, naročito u poslednje dve godine“, rekao je Ćirić.
On je kazao da se problemi u prosveti gomilaju i već godinama prosvetari „dižu glas“, ali se problemi ne rešavaju.
„Na žalost u potpunosti smo na margini i vrlo malo imamo razumevanje svih vlada, kako ove trenutne, tako i onih prethodnih. Nadamo se ćemo konačno dobiti ministra koji će imati mnogo više razumevanja i sluha za probleme prosvetnih radnika, učenika i roditelja“, istakao je Ćirić.
Kako je kazao, prosvetni radnici očekuju i podršku i roditelja jer su svi „na istoj liniji“.
„Iz škole nam izlaze generacije, znamo svi kakve, a i javnost to zna. Ukoliko želimo da sve to popravimo moraćemo malo na drugačiji način da sagledavamo prosvetu i sve probleme u prosveti“, rekao je Ćirić.
Konferenciji je prisustvovalo desetak predsednika školskih sindikata, a prema Ćirićevim rečima, od prvobitno najavljenog protesta se odustalo zbog obaveza koje prosvetni radnici imaju na kraju tromesečja, ali i da se protest ne bi shvatio kao politički skup pošto je u toku predizborna kampanja. (Kraj)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com