DruštvoObrazovanje

Prosvetari u Nišu pridružili se protestu svojih kolega, traže veće plate i manja odeljenja

Predstavnici Sindikata prosvetnih radnika u Nišu priključili su se današnjem protestu prosvetara u čitavoj zemlji i zatražili od Ministarstva prosvete i vlade smanjenje broja učenika u odeljenjima na 24, povećanje plata u ovoj godini za 12 odsto i izmenu zakona u oblasti osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić je na konferenciji za medije održanoj na Trgu kralja Milana rekao da se današnjem protestu prosvetara u Srbiji i skraćenju časova na 30 minuta, u Nišu se priključilo 38 škola, od 44 koliko ih je u Uniji sindikata. Ćirić je dodao da u štrajku nisu specijalne škole koje zbog prirode posla i ne mogu da budu.
“Smanjenje broja učenika i povećanje plata jesu naši osnovni zahtevi, ali problema u prosveti ima dosta. Dosta je prisutno nasilje nad prosvetarima. Ima verbalnog, fizičkog i elektronskog nasilja, naročito u poslednje dve godine“, rekao je Ćirić.
On je kazao da se problemi u prosveti gomilaju i već godinama prosvetari “dižu glas”, ali se problemi ne rešavaju.
“Na žalost u potpunosti smo na margini i vrlo malo imamo razumevanje svih vlada, kako ove trenutne, tako i onih prethodnih. Nadamo se ćemo konačno dobiti ministra koji će imati mnogo više razumevanja i sluha za probleme prosvetnih radnika, učenika i roditelja“, istakao je Ćirić.
Kako je kazao, prosvetni radnici očekuju i podršku i roditelja jer su svi „na istoj liniji“.
„Iz škole nam izlaze generacije, znamo svi kakve, a i javnost to zna. Ukoliko želimo da sve to popravimo moraćemo malo na drugačiji način da sagledavamo prosvetu i sve probleme u prosveti“, rekao je Ćirić.
Konferenciji je prisustvovalo desetak predsednika školskih sindikata, a prema Ćirićevim rečima, od prvobitno najavljenog protesta se odustalo zbog obaveza koje prosvetni radnici imaju na kraju tromesečja, ali i da se protest ne bi shvatio kao politički skup pošto je u toku predizborna kampanja. (Kraj)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zalosno je sto u zemlji Srbiji sve mora da se resava obusravom rada. Najtuznije je za radnije bivsih firmi koji stoje ispred gradske kuce skoro dvadeset godina cekajuci resenje za ne isplacene plate. Svaka vlast obecava dok ne sedne u fotelju i odmah nas zaborave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com