Društvo

Prosvetari školsku godinu počinju štrajkom

I ova školska godina počeće štrajkom prosvetnih radnika koji nosi simboličan naziv „Pravda ispred para“, saznajemo od Jasne Jankovć, predsednice Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije.

U svim niškim osnovnim i srednjim školama članovi ovog sindikata održaće skraćene časove koji če trajati 30 minuta. Štrajk prosvetnih radnika obeležiće ceo septembar jer će skraćeni časovi biti i 11, 19. i 27.septembra.

„Ne želimo da deca gube nastavu, a onda da ih mučimo nadoknadama, ali želimo na ovaj način da odbranimo svoj indentitet i sebe kao ljude, jer ono što je učinjeno sa platnim razredama je degradacija u pravom smislu te reči“, kaže Jasna Janković. „Nedopustivo je ono što je nama urađeno jer su prosvetne radnike, kada se radi o platnim razredima, svrstali u osmu grupu u kojoj se nalaze zaposleni u javnim službama sa nižim obrazovanjem od nas, ili da budem jasnija, sa završenom srednjom školom. Tražimo da budemo u grupi koju smo svojim diplomama i zaslužili, a to je deveta grupa u kojoj su zaposleni sa faklutetskim obrazovanjem“, naglašava Janković.

Ona dodaje da je paradoks sa platnim razredima utoliko veći jer je su se bibliotekari u školskim bibiliotekama našli u sedmog grupi, a oni su svi fakultetski obrazovani.

„Želimo da budemo u grupi kojoj i pripadamo i u kojoj se nalaze zaposleni u kulturi, turizmu i još nekim oblastima“, dodaje Jasna Janković. „Sada jasno želimo da im kažemo da više nije sve ni u parama, već i u pravdi i ponosu onih koji rade pošteno svoj posao koji je od posebnog značaja za zemlju“.

Janković je najavila i veliki štrak zaposlenih u prosveti koji će biti održan 31.avgusta u Beogradu, a prosvetari će protestovati ispred dva ministarstva i Vlade Republike Srbije. Protestu će se pridružiti zaposleni u školama iz svih gradova u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com