Društvo

Prosvetari najavljuju jednodnevni ŠTRAJK

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je održala protest ispred Vlade Srbije u Beogradu, na protestu je zatražen dijalog sa Ministarstvom prosvete mada će posle reakcije ministra prosvete Mladena Šarčevića protest najverovatnije biti radikalizovan, najave su iz ovog sindikata.

Ostala tri sindikata prosvetnih radnika ostala su po strain, jedino je sindikat Nezavisnost poslao telegram podrške.

U Srbiji 736 škola članice su ove Unije u Nišu 37 škole, s tim što je u nekim školama čitava škola u Uniji u nekima ima i članova drugih sindikata.

Foto: TV Zona Plus

“U petak je na protestu u Beogradu bilo više prosvetara iz unutrašnjosti, najmanje iz Beograda. Protest nije bio politički skup kako su ga neki okarekterisali. Mi nikakvu saradnju nemamo sa našim ministarstvom. Mi samo insistiramo na poštovanju sporozuma koji je potpisan još pre dve godine. Nismo zadovoljni ni nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja, taj zakon će na javnu raspravu pa u Skupštinu ali mi nismo uključeni u taj process. Ne poštuju se dogovori koji su postignuti sa prosvetarima, to je ono što mi najviše zameramo”, kaže Ivan Mitić, Unija sindikata prosvetnih radnika.

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je da će ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do kraja marta u školama koje su članice tog sindikata nastava biti potpuno obustavljena na jedan dan.

“Roditelji treba da se boje svakog dana kako naš prosvetni sistem izgleda, ne od protesta prosvetara. Mi se borimo za čitav sistem obrazovanja i za svu decu. Za kraj marta, tačnije 31. očekuje se jednodnevna obustava nastave , tog jednog dana, ukoliko ne bude pomaka u saradnji sa ministarstvom”, kaže Mitić.

Jedan od zahteva prosvetara je i Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika i ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesečnog štrajka prosvetnih radnika 2015. godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da bi sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvetara trebalo da budu rešena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se očekuje do juna. Šarčević je ocenio da je potpisani sporazum na koji se poziva USPRS, a kojim se traže isplate zaostalih nagrada u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvete, ne bi potpisao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com