Stari Niš

Prošlo je 211 godina od čuvene bitke na Čegru

Na današnji dan pre 211 godina, odigrala se jedan od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka. Boreći se protiv nadmoćnijeg turskog protivnika, srpski ustanici su tada pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.

Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, je jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić, a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac, Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih.

Prvo obeležje mesta na kome je bila Čegarska bitka podignuto je 4. jula 1878. godine sa natpisom: “Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš.”

Današnji spomenik u obliku kule – simbola vojnog utvrđenja – podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine. U polukružnoj niši spomenika na Čegru postavljeno je 1938. godine bronzano poprsije Stevana Sinđelića.

Posle bitke zadovoljan pobedom Huršid paša naredio je srpskim kozarima da oderu glave i napune ih slamom koje je poslao Sultanu u Carigrad da bi se pohvalio svojom pobedom Sultan je naredio da se glave vrate a da bi zastrašio Srbe, Turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 glave i danas ovaj spomenik stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Alfons de Lamartin, francuski putopisac 1833. kada je posetio Ćele kulu u mešanju gađenja i divljenja prizorom koji je video zapisao je: „Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda. Pokazujući im po koju cenu su je platili njihovi očevi.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com