Društvo

Prošle godine u našoj zemlji 124.000 migranata, od početka godine 13.000

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u prihvatnim centrima na jugoistoku Srbije trenutno boravi 601 lice i to u prihvatnom centru u Divljani 41 lice, u Pirotu 172 lica, u Vranju 74 lica, u Preševu 251 lice i u Bujanovcu 63 lica.

U prihvatnim centrima i centrima za azil u našoj zemlji tokom prošle godine evidentirano je nešto više od 124.000 migranata, a od početka godine kroz našu zemlju prošlo je oko 13.000 lica, pokazuju podaci republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije. U Komesarijatu su kazali da trenutno u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji boravi 2.249 lica.

„Od početka sukoba u Ukrajini kroz Srbiju je prošlo preko 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravak u našoj zemlji“, naveli su u Komesarijatu. U Centru za azil u Vranju koji je predviđen za državljane Ukrajine trenutno boravi 74 lica, a 19 dece ide u školu. Prema podacima Kancelarije za azil da sada je ukupno 1.231 lice iz Ukrajine dobilo rešenje o privremenoj zaštiti. „U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski proizvodi, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama“, istakli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Komesarijat je, dodali su, u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji se nalaze u privatnom smeštaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com