Sport

Proslavljenom golmanu Draganu Panteliću nagrada za ŽIVOTNO DELO

Fudbalski as, trener i golman FK Radnički iz Niša i reprezentacije Jugoslavije Dragan Pantelić, dobiće večeras na Zlatiboru nagradu za životno delo koje se tradicionalno dodeljuje proslavljenim sportistima na “Međunarodnom festivalu sportskog filma”. Na Festivalu će biti prikazan i film “Broj 1” o ovoj sportskoj legendi, a čiju produkciju potpisuje Oliver Paunović i City Production.

Bogata sportska karijera Dragana Pantelića, započeta u Lešnici, preko Niša, Španije, Francuske, Zaječara, dovela ga je do fudbalske reprezentacije sveta i Evrope, nazad u Niš pa na filmsko platno. Svojom formom i sadržajem dokumentarac „Broj 1“ otkriva brojne, do sada, neispričane priče o ovom jedinstvenom i zanimljivom čoveku.

Kroz film vas vode priče nekoliko, za Dragana, izuzetno važnih figura iz domaćeg sporta, kao i prijatelja i porodice. Uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala, stvoren je svojevrstan dokument vremena, koje neki nazivaju zlatnim dobom jugoslovenskog fudbala. Uzbudljiva i emotivna filmska priča koja bi mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta mogla da bude podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina.

Svestan značaja koji je dao jugoslovenskom i svetskom sportu, Panta danas živi sasvim drugačijim, jednostavnijim životom. On je i lovac koji voli da krstari šumama okolnih planina. Ima svoj vinograd koji obrađuje, otac je četiri kćerke sa kojima ima divan odnos, i posvećen je porodici.

Film „Broj 1“ o Draganu Panteliću biće prikazan u subotu 28. avgusta u 19 sati u Kulturnom centru Zlatibor. 

Osim filmskih stvaralaca ovaj festival okuplja i ugledne sportiste iz zemlje i inostranstva jer je zamišljen kao svojevrstan spoj umetnosti, sporta i stvaralaca iz te dve oblasti.

U četiri festivalska dana će biti prikazano 30 domaćih i međunarodnih dela na temu sporta, najzaslužnijima po mišljenju žirija festivala će biti dodeljene nagrade za životno delo a biće dodeljena i nagrada „Heroj sporta i života – Povelja Nataša Kovačević“.

Nagrade za životno osim Draganu Panteliću biće uručene i Ivanu Golcu (fudbal Srbija), Radmilu Mišoviću (košarka Srbija), Željku Obradoviću (košarka Srbija), Ivanu Gudelju (fudbal Hrvatska), Miloradu Stanulovu (veslanje Srbija), Zoranu Pančiću (veslanje Srbija), Vesni Čitaković Đurišić (Srbija-odbojka), Raziji Mujanoviću (Bosna i Hercegovina-košarka) i Lazaru Ristovskom (film Srbija).

Ovogodišnji dobitnik povelje “Junak sporta i života” je naš paraolimpijac Željko Dimitrijević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com