Hronika

Prosečno! U Nišu dnevno više od 137 saobraćajnih prekršaja

Na području Policijske uprave u Nišu je tokom januara 2024. godine ostvareno povoljno stanje bezbednosti.

U odnosu na januar prošle godine ukupan broj krivičnih dela smanjen je za 3,69%, pri čemu je primetno značajno smanjenje stope kriminaliteta na području gotovo svih opština na teritoriji ove policijske uprave.

Kao i prethodnih meseci, krivična dela iz oblasti opšteg kriminala su najučestalija, ali je evidentirano i njihovo smanjenje u odnosu na isti mesec 2023. godine za 5,38%. Uočen je i porast broja krivičnih dela koja spadaju u grupu opšteg kriminala izvršenih od strane nepoznatih učinilaca za 1,68%, pri čemu je uvećan i procenat njihovog rasvetljavanja koji u ovom mesecu iznosi 57,85%.

Registrovano je 5 krivičnih dela protiv života i tela, odnosno 50% manje nego u januaru prethodne godine, od kojih 60% čine krivična dela laka telesna povreda. Kao i u januaru 2023. godine, najveći broj izvršenih krivičnih dela na području ove policijske uprave pripada grupi krivičnih dela protiv imovine i njihov broj je uvećan za 2,56%. Zabeležen je povećan broj krađa za 21,15%, dok je bilo 83,33% manje razbojništava i 8,82% manje teških krađa.

Evidentirana su i dva krivična dela iznuda i jedna razbojnička krađa, dok u januaru 2023. godine nije bilo ovih krivičnih dela. Međutim, iako su tokom ovog meseca od strane nepoznatih učinilaca izvršena dva krivična dela iznuda, kao i je jedino razbojništvo, ova krivična dela su rasvetljena tokom istog meseca. Pored pomenutog uvećanja broja krivičnih dela protiv imovine, evidentirano je uvećanje broja krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, ali i protiv državnih organa, saopštila je Policijska uprava Niš.

Policijski službenici su u ovom mesecu zaplenili 1.033 kilograma rezanog duvana, a izvršeno je i 14 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, prilikom čega je oduzeto ukupno 369 grama različitih vrsta narkotika. Podneto 14 krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

U oblasti privrednog kriminala otkriveno je 14 krivičnih dela, zabeleženo je sedam krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, u odnosu na 3 tokom januara 2023. godine, te 3 krivična dela ekološkog kriminala, koliko i u istom mesecu prošle godine. U ovom mesecu nije evidentirano nijedno krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, kao i u istom mesecu 2023. godine. U januaru ove godine je registrovano jedno krivično delo trgovine ljudima, pri čemu je, po nalogu nadležnog tužilaštva, prema petoro osumnjičenih primenjena mera zadržavanja do 48 časova.

Tokom januara je zabeležen porast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 25% u odnosu na januar 2023. godine i ni u jednoj nije bilo poginulih lica. Zabeleženo je značajno smanjenje teško povređenih lica u saobraćajnim nezgodama za 88,8%, odnosno jedno lice je bilo teško povređeno u odnosu na njih 9 tokom januara prošle godine, dok je saobraćajnih nezgoda u kojima je nastala samo materijalna šteta zabeleženo više za 35,18% u odnosu na januar prošle godine. Kao i ranijih meseci, u najvećem broju slučajeva saobraćajne nezgode su uzrokovane neprilagođenom brzinom kretanja vozila i pogrešnim izvođenjem radnji u saobraćaju od strane vozača.

Kako u redovnim tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja na putevima na području Policijske uprave u Nišu, uočeno je i sankcionisano ukupno 4.264 prekršaja, od kojih su najbrojniji prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, njih 960, zatim 666 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i 136 prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje. Iz saobraćaja je isključeno 150 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 27 njih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te 27 vozača koji su zatečeni pri upravljanju vozilom bez izdate vozačke dozvole. Podneta su 662 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka a saobraćajni policijski službenici su tokom januara 2024. godine izvršili i 92 saobraćajna obezbeđenja.

Tokom ovog meseca uočeno je i značajno smanjenje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda i mira za 37,65% u odnosu na isti mesec 2023. godine i, kao i prethodnih meseci, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Održano je 49 javnih okupljanja, odnosno 7 više nego januara prošle godine, koja su, kao i tokom prethodnih meseci, pretežno bila sportskog, ekonomsko-socijalnog i kulturno-zabavnog karaktera, na kojima je bilo prisutno 5.625 građana. Nije bilo prekinutih niti zabranjenih javnih okupljanja, kao ni visokorizičnih javnih skupova. Ni na jednoj od 23 sportske priredbe nije bilo krivičnih dela nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi ili javnom skupu i njih je u januaru ove godine pratilo 1.410 gledalaca.

U Policijskoj upravi u Nišu izdate su 3.482 biometrijske lične karte, 1.618 putnih isprava, kao i 3.316 vozačkih dozvola na zahtev građana, a pokrenuto je i 1.845 revizija dozvola za držanje oružja.

Policijski službenici ove policijske uprave nastavili su preventivno-edukativni rad i u sklopu projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ su tokom januara 2024. godine realizovali radionice u 32 škole, kojima je prisustvovalo 563 učenika, na kojima su policijski službenici i vatrogasci-spasioci održali predavanja najmlađima o tome kako da prepoznaju nasilje i na njega adekvatno reaguju, te kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju i u vanrednim situacijama.

Pored jednog evidentiranog prekršaja tokom januara ove godine, u školama je registrovano 33,33% manje krivičnih dela nego tokom istog meseca 2023. godine, a policijski službenici će, kao i do sada, i u narednom periodu nastaviti sa radom na unapređenju bezbednosti naših najmlađih, saopštila je niška policija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com