Ekonomija

Prosečne plate u Nišu približne republičkom proseku, ali još daleko od zarada u Beogradu

Prosečna neto plata zaposlenih u Nišu iznosila je u julu ove godine 80.398 dinara, tako da se Niš posle dugog niza godina približio republičkom proseku koji je iznosio 83.781 dinar, pokazuju danas objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Zarade zaposlenih u Nišu i dalje su značajno niže od zarade zaposlenih u Beogradu, naročito od beogradskih opština koje po platama prednjače u Srbiji. Zvanična statistika pokazuje da je prosečna neto plata zaposlenih u Beogradu u julu bila 106.824 dinara, što je za 26.426 dinara više od niškog proseka.

Po prosečnim zaradama u Srbiji prednjače beogradske opštine Stari grad, Vračar i Novi Beograd. Prosečna neto plata zaposlenih na teritoriji Starog grada iznosila je u julu 149.935 dinara, na Vračaru 146.588 dinara, a na teritoriji Novog Beograda 138.839 dinara. Razlika između opština u Srbiji sa najvećim prosekom zarada i onih sa najmanjim prosekom je bezmalo 100.000 dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najmanje prosečne plate u julu imali su zaposleni na području Preševa, svega 55.917 dinara i Vlasotinca 56.579 dinara.

Među opštinama sa najmanjim primanjima su još tri opštine sa juga Srbije i to Blace, Svrljig i Crna Trava. Prosek sve tri opštine je tek nešto preko 57.000 dinara. Na jugu Srbije se nalaze i okruzi sa najmanjim primanjima u celoj zemlji. Prosek zarada u Jablaničkom okrugu iznosio je 62.176 dinara, dok je prosek Pčinjskog okruga 62.762 dinara. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su prosečne bruto i neto zarada za jul ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, nominalno veće za 14,6 odsto, a realno za 1,9 odsto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com