Društvo

Pronađeni akvadukt star 16 vekova biće konzerviran i trajno prekriven delovima asfalta

Nosači niške vode – akvadukti, koji su pronađeni prilikom izgradnje novog Bulevara, već godinu dana stoje, nezaštićeni, popucali, a iskopine su poslužile nesavesnim građanima da tu bacaju đubre. Prema rečima istoričara Vladimira Jovanovića, nebriga i nemar su ponovo došli do izrađaja. Akvadukt je za vrlo kratko vreme oštećen o čemu svedoče i njegove fotogafije objaveljene na facebook strani.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će on vrlo brzo biti pokriven, i da će peko ovog nalazišta proći delovi asfalta, uprkos tome što se ona lično zalaže da on bude dostupan očima javnosti.

“Zavod je insistirao da se napravi konzervacija i da deo staze i Bulevara Svetog Pantelejmona ide preko arheološkog nalazišta”, rekla je gradonačelnica.

Ona je istakla da će verovatno na trasi budućeg bulevara sigurno biti pronađeno još neki trag našeg antičkog Niša.

“Ima naznaka da će na trasi biti pronađeno određeno arheološko blago. Sve će se raditi prema instrukcijama Zavoda za zaštitu spomenika”, istakla je Sotirovski.

Ovo retko otkriće datira iz četvrtog i petog veka. Očekuje se da će na trasi bulevara i novog naselja biti otkriven i rimski amfiteatar.

Izvor rimskog vodovoda nalazio se u Devojačkom ždrelu u blizini sela Кamenica, pa je prema arheolozima, pretpostavljena dužina vodovoda oko 10 kilometara. Vodovod nikada nije otkriven u celoj dužini, deo je otkriven krajem 19. veka a deo između dva svetska rata.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com