Stari Niš

Pronađeno je mnogo toga na mestu gde je sagrađen Ambasador

Na mestu gde se danas nalazi hotel Ambasador, jedna od najprepoznatljivih građevina Niša, nekada se nalazio hotel ,,Orijent,, koji je sagrađen 1899 godine.

Hotel ,,Orijent,, bio je jedna od reprezentativnijih zgrada u Nišu sve do 1960. godine kada je srušen sa idejom da se na njegovom mestu sazida megalomanski zamišljen Dom sindikata. Zbog nedostatka sredstava za ovaj projekat i kako je vreme prolazilo, rodila se ideja da se podigne hotel  a objekti predviđeni za sindikalne aktivnosti vežu uz njega.

Foto: Vukadin Dimitrijević

Tako su nastali Radnički univerzitet i delovi koje je preuzela ,,Robna kuća Beograd,,. Vremenom je deo objekta preuzelo preduzeće Srbija turist i počelo da upravlja hotelom ,,Ambasador,,1968. godine.

Kako je to išlo pisale su Narodne novine od 24. decembra 1966. godine:

Srbija turist dobio je 1.4 milijardi dinara za izgradnju u započetom Domu sindikata. Posle tri godine mirovanja i još toliko utrošenog vremena za razgovore oko toga šta će od njega biti pre tri dana objekat je oživeo. Započeta zgrada sa prvom namenom za Sindikalni dom biće pretvorena u luksuzni hotel ,,A,, kategorije sa imenom Ambasador. Hotelsko turističko preduzeće Srbija Turist preuzelo je na sebe obavezu izgradnje i uređenja ovog objekta. Kako smo obavešteni njegova izgradnja koštaće oko dve milijarde dinara. Kreditna banka u Nišu dala je kredit od 400 miliona, Odbor za izgradnju sindikalnog doma ustupio je objekat po ceni koštanja u iznosu od 457 miliona što će kasnije Srbija turist otplaćivati na kredit, a od Privredne banke u Beogradu odobren je kredit od jedne milijarde dinara. Prema ugovoru sklopljenim sa građevinskim preduzećem ,,Građevinar,, objekat treba da bude završen i otvoren 31. decembra 1967. godine. Za sada data čvrsta obećanja da će rok biti ispunjen što svakako raduje svakog zainteresovanog da centar našeg grada ukrasi nešto tako lepo. Prema urađenim projektima biće to zaista lep objekat koji će svojom visinom od 47 metara predstaljati pravi neboder pošto će biti za sada najviši objekat u gradu. On će imati prizemlje sa snek barom, zatim međusprat u kome će se nalaziti kafana, aperitiv bar,trpezarija i terasa sa letnjom baštom. Na četrnaest spratova biće raspoređeno oko 160 soba sa 300 ležajeva a u potkrovlju po ugledu na na druge hotele ovakve vrste urediće se prostorije za razonodu. Vodeći računa o svim potrebama ovakvog objekta projektant je predvideo u prizemlju savremeno opremljen servis za laka putnička vozila i parking prostor prošaran cvetnim alejama i stazama.

A šta je prethodilo izgradnji kompleksa koji ćemo kasnije spoznati kao hotel ,,Ambasador,, i okolnim građevinama ,,Robna kuća Beograd,, i Radnički Univerzitet?

Foto: Niške Vesti/arhiva

Pristupilo se rašćišćavanju terena na kome treba da se grade objekti od značaja a onda se desilo da su mašine na dubini od 3 m otkrile grobni pokrivač od koga je ostalo dno i bočna strana . Arheolozi, koji su sve vreme pratili radove pristupili su lokalitetu. Počela su istraživanja koja su ustanovila da grob pripada grupi IV jagodinmalskih grobnica. Zidanje grobnice izvedeno je prostim suvim slaganjem komada lomljenih opeka, istovremeno se ostavljao žleb koji je bio ležište korovnog pokrivača. Dno grobnice koje je ležalo na šljunkovitoj podlozi popločanao je tegulama dimenzija 0.47×0.32×0.54 a orijentacija groba je bila zapad-istok. Kod glave pokojnika bilo je sledećih priloga: keramički sivo pečeni sud, zaravnjenog oboda, visokocilindričnog vrata i zaobljenog trbuha. Na vratu su se videli ornamenti sa motivom ukrštenih linija . Četiri komada bronzanog novca koji su pod slojem patine, jedan cara Proba drugi Aurelijana. Na ovom istom gradilištu dana 25 jula 1967 godine, na prostoru koji arheolozi navode ,,prostor glavne kule,, na dubini od 3.80 m. konstatovna je grobnica koja je zidana od opeka. Grobni pokrivač je bio od opeka na dve vode (tip IV prema podeli koja se odnosila na grobnice u Jagodin mali). U ovom grobu je nađeno: zlatni prsten sa tamnoplavom gemom na kojoj je urezano EVTYXI. Ovaj prsten je vrlo sličan prstenu iz Britanskog muzeja i koji je datovan u III vek nove ere ali se ne može uspostaviti direktna analogija. Natpis na prstenu javlja se na prstenju iz hrišćanskog perioda. U grobnom šutu je nađeno dosta ostataka keramike i stakla a van groba tri komada srebrnog novca koji potiću iz kasnijeg perioda.

Misterija koja je nastala tokom devedesetih godina dvadesetog veka na koji se, na žalost, mnogi danas pozivaju je izgradnja podzemnog prolaza u centru grada. Naime, naš legendarni na žalost od nedavno i pokojni, fotograf Dušan Mitić Car je prilikom prekopavanja terena u blizini hotela ambasador napravio nekoliko fotografija na kojima se vide skeleti koji imaju natprosečne dimenzije u odnosu na ljudske. On je to kasnije objasnio položajem, uglom i tehnikom fotografisanja ali su pojedini pripadnici neke alternativne i ,,vanzemaljske škole,, to uzeli za podatak da su to ,,reptili,, potomci ljudi visokih preko dva metara. Na prostoru gde je kasnije izgrađen hotel ,,Ambasador,, jeste postojao nekropolis nekadašnjih građana Niša, ali oni su bili ljudi, humanoidi, kakvi smo i mi. Grobnice su istražene, materijal konzerviran i prezentovan. Naš poznati arheolog Radmila Zotović u detalje je opisala sve grobnice na tom području a tekst je objavljen u ,,Niškom zborniku,,,.

Ambasador je i danas najreprezentativniji hotel grada i jedna od najviših građevina koja se vidi iz većina gradskih područja. Promenio je svoje lice, podmladio se, on nije samo objekat koji služi svovjoj nameni već i spomenik, svedok jedne etape u istoriji i razvoju grada.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski/arhiva

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. A,bravo, drag vam je ” Ambasador” ,dok je na njemu bio zalepljen AV ! Nije ni cudno .

  2. Gde se mogu videti nalazi sa lokaliteta. Redno bi bilo da jednog dana sve lepo izlozite. Da nam dolaze stranci, a bogami bi smo bili jako zainteresovani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com