Društvo

Promotivno ekološka šetnja stazama Josifa Pančića

Oko 150 izviđača i planinki iz Niša, Beograda, Bele Palanke, Sremske Mitrovice i Makedonije okupiće se 25. put na promotivno - ekološkoj šetnji “Stazama Akademika Josifa Pančića” u Donjoj Trnavi i šetnjom dugom 15km pozdraviti proleće i obeležiti 210 godina od rođenja lekara, botaničara, profesora i akademika Josifa Pančića.

Pored izviđača koji će trodnevnom aktivnošću odati počast prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije Josifu Pančiću, šetnja je namenjena i svim ljubiteljima prirode koji žele da subotnji dan, 20. aprila provedu u Donjoj Trnavi, a okupljanje će biti u 9:30 ispred OŠ “Branislav Nušić”.

Cena učešća za posetioce je simboličnih 250 dinara.

Pored šetnje i istraživanja novih predela i prirodnih lepota okoline Niša, ova ekološka šetnja ima za cilj da nam svima skrene pažnju na to da deca i mladi vrlo malo provodi vremena u prirodi, što dosta utiče na mentalno i fizičko zdravlje.

Iz tog razloga, u pauzama šetnje posvetiće se temi očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja i kreativnim radionicama pokušati da utiču na promenu tog trenda i ukažu na značaj i vrednosti povratka prirodi.

Uz radionice, a kako tradicija nalaže, posadiće par pančićevih omorika u Donjoj Trnavi i time doprineti raznovrsnosti flore ovog mesta.

“Naš cilj je da ovakvim aktivnostima i programom skrenemo pažnju na značaj očuvanja okruženja,ali i da mladima usput izgradimo zdrave vrednosti koje će uticati na njihovu transformaciju u bolje pojedince. Izviđačka organizacija ima konstruktivnu ulogu u društvu i naša ambicija je da, formirajući bolje pojedince, doprinesemo formiranju boljeg društva u celini”, ističe Dušan Đorđević, starešina OI “Josif Pančić”.

Odred izviđača Josif Pančić iz Niša ovu aktivnost organizuje svake godine, unazad četvrt veka, a
pored Donje Trnave, izviđači su prethodnih godina na šetnji obilazili okolinu Niške Banje, Sićeva, Jelašnice, Ostrovice, Bojaninih voda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com