Društvo

Promocijom vina obeležen Svetski dan turizma

Svetski dan turizma obeležen je u Gradskoj kući promocijom lokalnih vina. Vinari i vinogradari iz okoline Grada prezentovali su vinske proizvode i pozvali sve turiste da obiđu vinarije kako bi se upoznali sa potencijalima netaknute prirode.

Na promociji su učestvovale tri vinarije iz niškog kraja – Vinski podrum “Malča”, vinarija “Izba Jovanović” i vinarija “100 žena”, koje su na održanom sajmu vina u “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u  Beogradu osvojile nagrade.

“Grad Niš danas se priključio obeležavanju Svetskog dana turizma, Turistička organizacija Srbije organizuje značajan forumu Vrnjačkoj banji gde smo se mi priključili zajedno sa našim turističkim potencijalima. U našem gradu promovišemo novi turistički program,vinski turizam u okolini Niša. Niš zaista može da se ponosi turističkom sezonom 2022. Prema statističkim podacima, premašili smo rekordnu 2019. godinu. Najveći broj turista dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Turske”, kazali su iz ispred Turističke organizacije Niš.

Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam istakla je da Grad beleži najveći broj turista u poslednjih 20 godinu i da su zadovoljni postignutim rezultatima, ali da je potrebno još mnogo rada i truda kako bi Niš bio još posećeniji.

“Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa jednim ciljem, da je potrebno razvijati svest međunarodne zajednice o važnosti turizma, njegovih kulturnih, društvenih ekonomskih, političkih vrednosti.  Broj turističkih dolazaka od početka godine u Republici Srbiji porastao je za 48, 1% u odnosu na  isti perod prošle godine, dok je devizni priliv od turizma privih šest meseci porastao za 57,9% u odnosu na 2021. godinu. Niš je od januara do jula zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa u odnosu na rekordnu 2019. Zadovoljni smo postiignutim rezultatima postignutim u turizmu, ali potrebno je još mnogo rada i truda kako bi Niš bio još posećeniji”, kazala je Anastasov.

Pored lokalnih vina, destinacijska menadžment kompanija predstavila je vinsku turističku turu kroz Niš – Tragovima Rimljana.

“Bog nas je obdario i sa nebom i sa zemljom, a to pokazuje niško vinogorje. Što se tiče Boga on je sve dao, sad je sve na ljudima, a mi se trudimo da taj ostatak posla obavimo kako treba”, kaže Jović i dodaje da je niško vinogorje pre gotovo pola veka bilo ogromno, te da je pod vinogradima bilo pet hiljada hetkara, te da se živelo za vino i od vina”, kazao je Bora Jović predsednik udruženja vinara i vinogradara  Niša.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com