Kultura

Promocija zbirke priča “Srce dinare” u NKC – u

Promocija zbirke priča “Srce dinare” održaće se u maloj sali Niškog kulturnog centra, u četvrtak 12. oktobra od 18 sati.

Pored autora, Borisa Mišića, na promociji knjige govoriće i Snežana Ilić Gligorijević i moderator Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa u NKC-u.

“SRCE DINARE je zbirka priča u kojoj se mešaju fantastika i realnost, poznati predeli i događaji i oni koji su izvan naše prostorno – vremenske matrice. Njeni junaci nisu samo ljudi, već i životinje, plaine, reke, prirodni entiteti koji poseduju neku vrstu svesti i imaju određene namere u interakciji sa ljuckim bićima. Jedan aspekat Srca Dinare jeste zavičajni, koji opisuje borbu za opstanak i preživljavanje u surovim ratnim i poratnim uslovima u podinarju, ali pored lokalnog, knjiga ima i opštiji, univerzalniji pristup – putem priča o nevidljivoj Stazi koja objedinjuje naš prirodni, kulturni i duhovni prostor, te skraćuje prostorna i vremenska rastojanja. Stazu mogu da vide i njom hode samo oni koji od zla očiste svoje srce. Ova knjiga je priča o toj stazi i srcu Planine”, poručuju organizatori.

Boris Mišić rođen je 1974. godine u Rijeci. Detinjstvo i deo mladosti proveo je u Pećima kod Bosanskog Grahova. Živi i stvara u Novom Sadu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Priče fantastike, naučne fantastike i horora su mu objavljivane u više domaćih i regionalnih zbirki i časopisa (” Gvozdena kapija – zbirka priča o Golupcu”, “Čuvari zlatnog runa 2 – zbirka priča o Zviždu i Homolju”, “Nešto diše u mojoj torti”, “Nijanse zla”, “Nijanse vremena”, “Besan”, “Književni časopis Maksim”, “Omaja”, UBIQ itd.)

Nekoliko priča prevedeno mu je na slovenački jezik i objavljeno u slovenačkom SF časopisu Supernova.
Objavio je i tri samostalne zbirke priča: “Vila šatorica”, “Nebeska zvona” i “Srce Dinare”, sve tri u izdanju Presinga iz Mladenovca.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com