Kultura

Promocija zbirke pesama “Belosvetski bol” Slobodanke Mitrović

Zbirka pesama autorke Slobodanke Mitrović, nastala u doba pandemije Korona virusom, koja svojim naslovom „Belosvetski bol“ daje pečat tom vremenu, biće predstavljena u Maloj sali Niškog kulturnog centra, u četvrtak 16. marta godine, sa početkom u 19 sati.

 


Slobodanka Mitrović rođena je 1982. godine u Nišu, a poeziju je počela da piše od drugog razreda osnovne škole. Svoju prvu zbirku objavila je sa trinaest godina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na smeru Srpski jezik i književnost i stekla zvanje Master Filolog.

Živi i radi u Nišu, predaje Srpski jezik u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac. Pesme iz ove zbirke razvrstane su u šest tematskih ciklusa, a motivi pesama različiti. Pozivaju nas na razmišljanje da li sve može drugačije, lepše, bolje. Ovu zbirku autorka je posvetila svom nedavno preminulom ocu. Svetski bol ili veltšmerc, termin iz epohe Romantizma, koji podrazumeva pesimistički doživljaj sveta, nezadovoljstvo umetnika zbog odustva duhovnosti i dobrote u svetu i nagomilavanja zla, a koje se ogleda u nemoralu i želji umetnika da bol celog sveta ponese na svojim plećima, bio je motiv pesnikinji da svoju knjigu nazove „Belosvetski bol“.

Stihovi ove zbirke ukazuju da se dobrota nalazi u poeziji i u umetnosti uopšte. Slobodanka Mitrović piše u duhu svog čudizma, može se reći jednog potpuno novog pravca u književnosti, čiji je tvorac sam pesnik. Izdavač zbirke je Srpska književna zadruga. Slobodanka Mitrović je član Udruženja književnika Srbije. Objavila je zbirke pesama: „I srce ima srce“, „Na krilima leptira“, „Sajam čuda“, „Put u čudo“, „Najsamiji samiji sam“, kao i zbirke pesama za decu: „Volim, pa šta“, „Osmesi srca“, „Duša vasiona“, „Ujakova knjiga“.

Na promociji knjige, osim autora, govoriće i Goran Maksimović, univerzitetski profesor, dok će glumac Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandar Mihailović, čitati stihove iz zbirke. Specijalni gost je pesnikinja Ljiljana Mitrović, majka autorke. U muzičkom delu programa učestvuju Vasilija, Hristosija i Mihaila Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com