Kultura

Promocija romana “Smrt je placebo”, mladog niškog pisca, u Beogradu

Promocija romana „Smrt je placebo“ niškog pisca Nikole Markovića, biće organizovana u Poletu (Cetinjska 15) u petak 19. aprila u 19 h, a pored autora, govoriće i urednik izdavačke kuće „Agnosta“ Ivan Drljača .

Nakon promocija u Nišu i Novom Sadu, Marković će se predstaviti i beogradskoj publici, govoreći o inspiraciji za roman prvenac koju vidi u rastancima, generacijama mladih koja masovno odlazi iz zemlje, ali i balkanskim stereotipima, prekinutim ljubavima i egzistencionalnim problemima.

„Veliki je izazov predstaviti se publici u velikim gradovima kakav je Beograd. Ne nužno zbog toga što je u pitanju velegrad, već jer je lutrija ko se sve može pojaviti u gradu koji je poslednjih godina magnet za sve one koji su u prošlosti činili moj život. Možda je baš neko od njih bio inspiracija da zaluta među stranice romana“, kaže Nikola Marković.

Lirska proza prožeta dramskim nabojem ispripovedana je u dva vremenski različita toka, a događaji su smešteni u domaštan Niš, Boku Kotorsku, Milano i Argentinu. Priča o ljubavi u doba socijalnih iščašenja, demistifikacija smrti i problemi sa kojima se glavni lik koji ostaje bez noge, čine okosnicu radnje romana.

Nikola Marković je rođen 1990. godine u Kotoru. Rano detinjstvo proveo je u Herceg Novom, odakle se kao osnovnoškolac preselio u Niš. Pesme u prozi i priče objavljivane su mu u pančevačkim “Rukopisima” (2013, 2016. i 2017. godine), “Književnom almanahu” i zbirci poezije “Bokeška beleca”. Odlomak romana “Smrt je placebo” štampan je u niškoj “Gradini”, jednom od nasjtarijih književnih časopisa u Srbiji (Broj 82-83).

Roman „Smrt je placebo“ je izašao prošle godine u izdanju IK „Agnoste“ iz Beograda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com