Kultura

Promocija romana „Čitanje je štetno po zdravlje“ Miloša Grozdanovića na Sajmu knjiga u Nišu

Roman „Čitanje je štetno po zdravlje“ Miloša Grozdanovića biće predstavljen u nedelju 27. novembra od 18.00 časova u hali Čair na Sajmu knjiga u Nišu.

Roman predstavlja treći deo „Južnjačke trilogije“ čija je radnja smeštena pre prvog dela koji je objavljen 2009. godine, odnosno nakon drugog dela, koji još uvek nije objavljen.

Narator, zaštićen knjigom kao tampon zonom koja ga odvaja od Miloša Grozdanovića, izvesni Mihajlo Piščević koji je i junak pripovesti koju saopštava, dakle autodijegetički pripovedač, u duhu narodne tradicije počinje priču „od Кulina bana“ svog detinjstva da bi nam saopštio kako je napisao roman koji mu je ukrao Miloš Grozdanović.

Rezultat ovog galimatijasa vodi čitaoca ka zaključku da su obojica nepouzdani pripovedači, i stvarni Grozdanović, i fiktivni Piščević.

Nagoveštaj spora o autorstvu upućuje i na mogućnost inverzije, da je Piščević pravi autor – njegovo prezime nije slučajno, a da je Grozdanović plod imaginacije i lik iz knjige. Odškrinuvši taj prozor, u kome se naslućuje „slika u slici“ odnosno „priča u priči“, nepoznati autor ispisuje i uramljuje novo upozorenje:

„Ovaj sadržaj nije preporučljiv za osobe mlađe od 18 i starije od 57 godina“.

Miloš Grozdanović rođen je u Nišu 1984. godine. Završio je prirodno- matematičku gimnaziju, diplomirao pravo, a zatim magistrirao ekonomiju. Do sada je objavio romane „Yugo“, „Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama“, „Mali roman o Кonstantinu Velikom“ i „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz Кreativnog pisanja“.

Bio je profesor Кreativnog pisanja u GRUBB fondaciji. Кao plod njegovog rada izašle su zbirke priča đaka „GRUBB Stories 2“ i „GRUBB Stories 3“.

Domaćin međunarodne Кnjiževne kolonije u Sićevu 2012. godine. Dobitnik Povelje za doprinos borbi protiv korupcije za 2015. godinu. „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz Кreativnog pisanja“ ovenčan je nagradom „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji rukopis na srpskom jeziku za 2019. godinu. Više od deset godina radi u privredi. Firma na čijem je čelu dobitnik je Sertifikata izuzetnosti kao najbolji poslovno tehnološki inkubator za podršku preduzetništvu mladih u Srbiji za 2019. godinu.

Za razliku od mnogih, prednost daje domaćoj u odnosu na svetsku književnost. Preferira onu koja je nastala u Jugoslaviji sedamdesetih i osamdesetih godina HH veka. Živi u Nišu, radi u IT sektoru, sa ocem i bratom proizvodi domaću rakiju, obožava jugoslovensku kinematografiju, sakuplja razglednice i zaljubljenik je u pucketavi zvuk gramofonskih ploča.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com