Kultura

Promocija prvog romana novinara i književnika Milana Cvetanovića „Igra pomirenja“

U amfitetru Pravnog fakulteta u Nišu, u subotu 30. oktobra u 16 časova, biće održana promocija prvog romana niškog novinara i književnika Milana Cvetanovića.

Na promociji će govoriti Milica Milenković, književni kritičar, prof.dr Tomislav Kostić, prof. Velibor Petković, a učestvovaće i Miroljub Nedović Riki, glumac Narodnog pozorišta kao i omladinski sastav pozorišta „Treća polovina“.

Roman koji nosi naziv Igra pomirenja, predstavlja prozni prvenac Milana Cvetanovića i ulazi u red bildungsromana, romana o odrastanju i romana formacije, prateći životni put glavnog junaka od rođenja do njegove smrti.

Duhovnost i smisao u ovoj knjizi samo su naizgled nestali pred apsurdom i anomalijama društvenog sistema i uređenja koje, kao po nekom pravilu, narodnim naslednim metodama ponavlja likove kao stereotipove jednog obolelog društvenog sistema.

Cvetanović likovima prilazi iz ugla satiričara i humoriste ostavljajući na stranama ovog romana urnebesne situacije sa starim dobrim pravilom da nas smeh može opomenuti, ali nam i pokazati da je svako u svom životu pobednik u zavisnosti od toga kakav je ugao gledanja na stvari.

Razobličavajući i demaskirajući naše političke, socijalne, društvene i balkanske stvarnosti, navodi čitaoca na tanak led da se sa kolektivnom sudbinom i njenim karakterom konačno – pomiri. Međutim, to je samo farsa, jer drugi nivo igre pomirenja je nivo greha, pokajanja i oprosta, ispruženog kažiprsta ka voljenoj ženi koji u dodiru sa vrhom njenog prsta, analogno Mikelanđelovom Stvaranju Adama, znači stvaranje jednog posebnog sveta – sveta ljubavi – jedinog za koji treba imati srce i sa kojim konačno – treba da se pomirimo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com