Kultura

Promocija knjige “Zvezda nad prazninom” Dejana Stojiljkovića

U susret 90. rođendanu Branka Miljkovića, 25. januara od 19 sati, u atrijumu Narodne biblioteke Srbije održaće se promocija romana “Zvezda nad prazninom”, Dejana Stojiljkovića.

“Branko Miljković nije samo niški pisac, pisac ne pripada ni gradu ni državi, ni palanci, ni kraju u kome živi , pisac pripada jeziku na kome piše tako da je Branko Miljković pre svega jugoslovenski pisac,  jer je pisao na srpskohrvatskom i srpski je pisac. Za sebe mogu da kažem da sam takođe srpski pisac, Beograd je glavni grad i Narodna biblioteka Srbije je mesto gde će promocija biti održana”, rekao je za Niške Vesti, pisac Dejan Stojiljković.

Na promociji će, pored autora, govoriti prof. dr Igor Perišić, književni kritičar i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost, Mića Miljković, producent, reditelj dokumentarnog filma „Branko“, dok će ulogu moderatora imati Pavle Zelić, pisac i scenarista.

@niskevesti.rs

Knjiga Dejana Stojiljkovića – ZVEZDA NAD PRAZNINOM biće promovisana u četvrtak 25. januara od 19 sati u atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu. Zašto je promocija baš u glavnom gradu, priča za Niške Vesti Dejan Stojiljković.

♬ original sound – Niške Vesti

“Svoje prvo čitanje imao sam već od organizacije Narodne billioteke pre nego sto je roman izašao letos na mestu gde je izgorela stara biblioteka na Kosančićevom vencu i to je bilo prvi put da sam javno prezentovao odlomke iz tog romana o Branku , logično je da četiri dana pred 90. rođendan Branka Miljkovića se organizuje nesto”, kazao je za Niške Vesti naš naš proslavljeni pisac.

Odlomak iz romana možete pročitati OVDE.

Stojiljković kaže da će vreme pokazati da li je on dobro uradio posao, kako naziva pisanje knjige o Branku. Na pitanje zašto se dugo čekalo da jedan dobar niški pisac napiše baš knjigu o Branku, Stojiljković kaže:

“Nisam mislio da sam ja baš taj ko treba da napiše knjigu o Branku. Ima već knjiga o Branku i neke su dobre. Knjiga o Branku se piše jednom u životu. Tu nema popravnog. Vreme će pokazati da li sam uradio dobar posao, jer ako se o ovoj knjizi priča i piše i posle 20 godina onda je to dobro, ako knjiga potone i zaboravi se onda nisam. Vreme će pokazati”, rekao je Stojiljković.

On još dodaje da su knjige kao deca.

“Rodiš ih čuvaš, a onda kad odu od tebe, ona više nisu tvoja”.

On ističe da je Branko Miljković rođen u Nišu, i da za taj podatak ima dokaze. Kroz knjigu kaže, može da se prepozna taj “buntovnički” duh koji je Branko imao kao skoro svaki Zaplanjac.

Branko Miljković bio je srpski i jugoslovenski pesnik, esejista i prevodilac. Miljković je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine dvadesetog veka. Prvi, drugi i treći razred završio je u osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“, a četvrti, pred kraj rata, u očevom rodnom mestu Gadžinom Hanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com