KulturaНекатегоризовано

Promocija knjige “Razbacani zvuci” niške spisateljice Nine Ćosić

Promocija knjige “Razbacani zvuci” autorke Nine Ćosić zakazana je za 9. mart u Niškom kulturnom centru od 19 časova.

Učesnici programa pored Ćosićeve biće Dunja Petrić(moderator), 
Zoran Ćosić (glumac) i Jevrem Ćosić (gitara)

Podeljena u nekoliko ciklusa, zbirka priča “Razbacani zvuci“ Nine Ćosić čita se kao kompozicija čija glavna tema obgrljuje i daje ton svim zasebnim segmentima. Ta glavna tema je upravo muzika, iskazana kroz emociju.

Ona se pojavljuje u različitim vremenima, među različitm junacima, tako da prva priča ima neku vrstu motoa cele zbirke, pokazujući vanvremensko prepoznavanje duša kao zvukova u večnosti.

U pričama preko ove zbirke preko muzike se prepoznaje ljubav kao tajna, kao zabranjena, kao prijateljska ili se predstavlja ceo život kao segment sastavljen od niza nedorečenih htenja ili osećanja.


Foto: Nina Ćosić

Nina Ćosić rođena je u Nišu 1972. godine. Po prvom životnom pozivu je muzičar, još od najranijih dana u detinjstvu najbolje se izražavala u muzici. U početku pevajući na dečijim festivalima, a potom u horovima koji su tih osamdesetih godina bili veoma popularni, kako u Nišu tako i u čitavoj Jugoslaviji.

Sasvim nenadano, oko dvanaeste godine, poželela je da upiše muzičku školu. Obzirom na to da je u tim godinama bilo kasno da uči sviranje na velikom broju instrumenta  jedini izbor joj se sveo na nekoliko duvačkih. Tako je otkrila obou.

Dalje školovanje na oboi nastavila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zatim odlazi u Beograd i polaže audiciju za Simfonijski orkestar RTS-a. Postaje njegov stalni član i u njemu je već dvadeset godina. U međuvremenu, ukazuje joj se prilika da se oproba na još jednom instrumentu, engleskom rogu. Pošto je u pitanju instrument iz grupe oboa nije joj bilo teško da postane solista na njemu.

I dalje neguje svoju staru ljubav ka pevanju. Pridružuje se glumačkom dvojcu Nebojši Dugaliću i Borisu Pingoviću u muzičo-poetskom kabareu “Da, to su bili dani” koji su izveli preko 250 puta.

Uporedo sa svojom sviračkom putanjom otkriva u sebi poriv za novim izrazom. Tako otvara vrata drugom životnom pozivu, pisanju. U želji da ga unapredi, pohađa Radionicu kreativnog pisanja “PričArt”. U tih nekoliko godina provedenih u Radionici nastaje veliki broj priča, od kojih dve putem književnih konkursa bivaju objavljene u dva zbornika. Kao kruna svega, nedavno joj izdavačka kuća “Plato”  objavila samostalnu zbirku priča pod nazivom “Razbacani zvuci”.

 

Nišlije će biti u prilici da se upoznaju sa svim pričama koje čine ovu zbirku, ali i sa njenom autorkom u NKC-u, u petak 9.marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com