Kultura

Promocija knjige “Kiseonik na rezervi” Nataše Ilić

Promocija knjige „Kiseonik na rezervi”, autorke Nataše Ilić održana je prošle nedelje u Nišu. Autorka je rođena Nišlijka, a na promociji je govorio Zoran Ćirić- Magični, koji je okarakterisao knjigu kao “ni malo umilnu već potpuno provokativnu”.

“Kiseonik na rezervi” je autorkin prvenac, a obzirom na činjenicu da su u priču upleteni elementi ekološke distopije, izabrala je zanimljivu temu za prvo predstavljanje publici koja i živi u eri ekološke kataklizme. Nataša je u kratkom obraćanju publici istakla da živimo u veku velikog ubrzanja u kome se sve munjevito menja, a najviše se menjaja čovek kao ljudsko biće, na gore. Stvaranje ove knjige za nju je bila prilika da iskaže svoje ideje o napretku kao mogučnosti da radeći krućijalne stvari, za uzvrat dobijamo šansu da duže opstanemo. Ćira je objasnio specifičnu formu knjige, ona je između romana i pripovetke, i nazvao je noveletom. U samu srž Natašine knjige upletena je ljubavna priča, odnos između muškarca i žene koji je večita inspiracija i nepogrešiv izbor.

Magični je o autorkinom stilu pisanja rekao da je sveden, čehovljevski i precizan. Njena zbirka pripovedaka ima realistično zaokruženje na kraju koje je sasvim dramaturški opravdano. I ako je u pitanju metažanrovski pristup, autorka se drži književnosti i uspela je da odgovori na određene zahteve  kako stilski tako i po pitanju  forme. Govoreći o knjizi Ćirić kaže da je u pitanju bajkolika  priča pomešana sa jednom vrstom ironije koja postoji kod Bohumil Hrabal-a i  Čehov-a.

Foto: Natasa Ilic

Nataša u knjizi skreće pažnju na neophodno preusmeravanje našeg delovanja u skladu sa onim stvarima koje nam oduzimaju dah, ukazujući na to da ćemo jedino tako biti ispunjeni. Magični je podelio sa prisutnima šta on smatra za, kako je rekao, „suštinsku trulu  supstancu” koja obavija likove u knjizi, a  to je “praznina njihovih egzistencija”.

 “Ovo jeste jedna malena istorija ovog grada zato što prisustvujemo rađanju, verujem, jedne lepe knijževne karijere i rađanju jednog budućeg pisca koji ima vrlo visoke pretenzije, ima šansu da u perspektivi, Bože zdrvalja, zauzme istaknuto mesto u svojoj generaciji, u svom vremenu, u svojoj epohi”, rekao je Ćira.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com