Kultura

Promocija knjige igumana Dionisija “Snaga carskog podviga”

Profesor Moskovske teološke škole Svete trojice – Sergijeva Lavra i šef biblioteke Moskovske teološke akademije, iguman Dionisije Šlenov predstavio je u Gradskoj kući u Nišu svoju novu poetsku zbirku verske i teološke poezije “Snaga carskog podviga”. Promocija je održana u organizaciji Grada Niša i Niškog kulturnog centra, u okviru 55. Niškog sajma knjiga.

Pre početka promocije iguman Dionisije susreo se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i njegovim zamenikom prof.dr Milošem Banđurom uz prisustvo i njegovog preosveštenstva vladike niškog Arsenija.

Knjiga pesama “Snaga carskog podviga”  se na poetski način bavi pokušajem sloma duhovnih vrednosti u Rusiji, uzimajući kao prelomni momenat tog prevrata streljanje poslednjeg ruskog cara Nikolaja Romanova i njegove porodice, koje su učinili boljševici, 1918. godine.

“Knjiga koja se sada nalazi pred čitaocima pokušava, ne na intelektualni način da predstavi taj događaj, već da prenese plač duše. Ona pokušava da prenese veličanstvenost vizantijske i ruske istorije, ali i značaj dobrodušnosti i smirenja. Jer, rečeno je, car pobeđuje vojskom u ratu, a čovek dobrodušnošću pobeđuje u miru”, rekao je iguman Dionisije.

Ruski duhovnik je naglasio da se oseća ispunjenim što se nalazi u Nišu.

“Moja duša je bila obuzeta učenjem grčkog jezika i proučavanjem vizantijskog nasleđa. Ali, tek  prisustvo u gradu cara Konstantina može da približi taj osećaj i doživljaj”, rekao je iguman.

Iguman Dionisije je završio Moskovsku duhovnu bogosloviju 1994.godine. Predavač je na Moskovskoj duhovnoj bogosloviji 1998.godine. Predaje starogrčki jezik, latinski i vizantologiju. Hodine 2006. udostojen je u zvanje igumana. Rukovodiliac je grčko latinskog kabineta Moskovske duhovne akademije i bogoslovije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com