Kultura

Promocija knjige “Breme” Nebojše Stankovića

Roman - hronika "Breme" je neka vrsta dnevnika ratovanja učesnika Miloša Mitića, kapetana nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, na početku raspada SFR Jugoslavije , biće predstavljen danas u maloj sali NKC od 18 časova .

Roman – hronika Breme je istinito i hrabro svedočanstvo o događajima s kraja veka na balkanskom tlu. Ovo je priča o sudbini mladog čoveka , kapetana Miloša Mitića (autora knjige, našeg Nišlije), koga pritiska sva težina istorijskog trenutka i sve što tragično vreme donosi. I pitanje, kako u zlo doba sačuvati ličnost, profesionalni i moralni integritet? Kao i najispravniji odgovor, postupiti čovečno i ljudski.

„Breme″ je smela ispovest koja svojom istinitošću otrežnjuje i hrabri da otvorimo oči i um i da gledamo šire i smelije. Mozaičku strukturu ovog autobiografskog romana popunjavaju kadrovi i scene predratne i ratne atmosfere koja je uvod u dramu građanskog rata, sloma, krvi i pakla.
Pošten, iskren, otrežnjavajući ispovedni roman koji nudi istinu, a istina, ma koliko bila teška i bolna, daje snagu,veru i nadu – navode iz NKC-a.

Nebojša Stanković, rođen je u Nišu 1960, na Trifundan. Završio je Srednju tehničku vojnu školu u Zagrebu i Beogradu i Vojnu akademiju u Beogradu. Nakon 21 godine nošenja uniforme, počinje da radi kao potporučnik u armijskom puku veze u garnizonu Gornji Milanovac. Jula meseca 1991, biva prekomandovan u Samobor, u Republiku Hrvatsku . Vihor građanskog rata na prostorima bivše SFRJ ga je vodio od Samobora, preko Knina, Plitvica, do Topuskog, a potom i kroz Bosnu i Hercegovinu, do Viskog i Sarajeva. Penzionisan biva 2006, s činom pukovnika, a pre završetka službe je radio u Upravi za vezu i informatiku Generalštaba Jugoslavije, potom Srbije. Živi sa suprugom na Rudniku kod Gornjeg Milanovca.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani će biti u prilici , da po završetku programa, po simboličnoj ceni i kupe ovu knjigu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com