Kultura

“Prometej” iz Novog Sada pobednik 55.Sajma kniga u Nišu

Treći dan 55.niškog Sajma knjiga koji se održava u hali Čair i trajaće do 30.decembra, obekežile su sajamske nagrade. Uz Tradicionalne nagrade žirija “Presad mudrosti “ , “Inicijal” i “Otisak” dodeljuje se još jedna nagrada „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga.

Nagrada “Presad mudrosti” dodeljena je u tri kategorije. Pobednik ovogodišnjeg sajma knjiga u Nišu je izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada, za ukupan doprinos kulturi Srbije , za afirmaciju nacionalne kulture i ono što čini objavljujući značajna dela.
Drugi dobitnik je “Revnitelj” iz Niša za najvredniju Ediciju pesničkih knjiga koja je posvećena pesnicima sa ovog podneblja i kolekciju Siga. Nagrada je dodeljena zbog kreativnog i multidisciplinarnog pristupa pesničkim zbirkama.

Nagradu “Presad murosti “ dobila je izdavačka kuća Dereta za knjigu niškog autora antropologa Bojana Jovanovića. Nagrada je dodeljena “ jer “predstavlja dragoceni doprinos etnološkoj misli, baveći se fenomenom memorisanja i zaboravljanja u tradicijskoj kulturi”.

Knjiga “Prozor u dvorište“, autora Zorana Paunovića, u izdanju „Geopoetike”, dobila je nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci.

Žiri koji je odlučivao o nagradama “Presad mudrosti” i “Inicijal” čine Vlasta Mladenović, Aleksandar Kostadinović i Miroslav Todorović.

Priznanje za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu pripalo je knjizi “Od premudrih čula“ Snežane Milojević, u izdanju Centra za crkvene studije iz Niša. Nagrada je dodeljena “za savremeni analitički pristup tekstovima srpske književnosti srednjeg veka.

Niški pisac Velibora Petkovića dobio je priznanje “Inicijal” za knjigu “Medjedjedovina, u izdanju “Medivesta” koja “spaja sadašnjost i budućnost a svedoči o svom vremenu”.

“Otisak”, nagrada koja se na Sajmu knjiga u Nišu dodeljuje za grafički dizajn, ove godine je za estetski tretman knjiga dodeljena niškom izdavaču “Južni Darkwood”. Publikacija koje se ove godine izdvojila je Korto Malteze, Kelti, koja je obogaćena crtežima i akvarelima čuvenog strip crtača Huga Prata.

Za tehnološki tretman “Otisak” je pripao “Data statusu” za knjigu “Muzej Umetnosti“, za visoki tehnički doprinos u interpretaciji i prezentaciji različitih likovnih ostvarenja kroz vremenske epohe.

Žiri koji je odlučivao o sajamskoj nagradi “Otisak” čine Radmila Kostić, Vladan Ranđelović i Nemanja Jovanović.

Nagradu za intermedijalni tretman dodeljena je “Vulkanu” za knjigu “Ljudsko telo: Anatomija pod lupom“. Inovativnost i originalna opremljenost ove knjige u kaleidoskopu boja, uz pomoć magičnih sočiva snažno deluje na opšti vizuelni utisak“.

Priznanje „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji i popularizaciji niškog Sajma knjiga pripalo je niškoj pesnikinj Minji Ilijevoj.

Nagrade sajma , prema rečima direktora Niškog kulturnog centra Srđana Savića, su u besplatnom izlagačkom prostoru za naredni sajam. Dobitnici prvih nagrada na narednom Sajmu knjiga će imati 15 besplatnih izložbenih kvadrata, druge nagrade po 10 kvadrata, a treće po pet.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com