Društvo

Prolazite njegovom ulicom, da li znate ko je bio Todor Milovanović? (FOTO)

Aleja zaboravljenih velikana

Todor Milovanović rođen je u Nišu 1850. godine, gde je i umro 1912. godine.  Milovanović je bio učitelj, političar, predsednik niške opštine, sa malim prekidima od 1897. do 1910. godine, učesnik ratova za oslobođenje Niša od Turaka, član Niškog komiteta, narodni poslanik. Njegov grob nalazi se na starom groblju “Gorica” u Nišu.

Prvi put je 1897. izabran za predsednika Niške opštine. Na ovom položaju, sa malim prekidma, bio je sve do 1910. Obaveze predsednika Niške opštine Milovanović je obavljao savesno i odgovorno. Na ovoj dužnosti pokazao je i mnogo inicijitive za unapređenje života u Nišu i njegovoj okolini.

 Bio je zaslužan i za dalji napredak i razvoj zdravstva i izgradnju Okružne bolnice u Nišu. U periodu njegovog predsednikovanja od 1908. do 1910. izgrađene su prve namenske bolnička zgrade, na lokaciji današnjeg Kliničkog centra, na imanju Todora Milovanovića, koji je gradu ustupio tri hektara slobodnog zemljišta za ovu namenu.

Takođe zahvaljujući Milovanovićevoj inicijativi pokrenuta je izgradnja prve hidroelektrane „Sveta Petka“ na Nišavi, u naselju Ostrovica, i dovedena elektrika u Niš, što je bila osnova za otvaranje novih preuzeća.

Umro je u Nišu 1912. u 62. godini života, kao puki siromah. Sahranjen je na Starom niškom groblju, zahvaljujući prilozima njegovih najbližih prijatelja i građana Niša, poštovalaca njegovog dela.

Porodični spomenik Todora Milovanovića sa koga su otpale slike, zarastao u korov.

Za svoj dugogodišnji rad i zasluge u ratu i miru, Todor Milovanović je više puta nagrađivan o odlikovan najvišim ordenima Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije.

Njemu u čast jedna od ulica u strogom centru grada Niša, u Gradskoj opštini Medijana koja se pruža od Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ do Doma zdravlja, nosi ime Todora Milovanovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com