Svetski dan Prokupca je 14. oktobar, povod da o ovoj sorti grožđa i vina pišemo baš danas.
Od preko 400 registrovanih vinarija u Srbiji najmanje ih je u naša dva bliska reona. Prokupac je nekada u našim krajevima bio više zastupljen pa su ovu sortu meštani nazivali i Niševka. Još neki nazivi za prokupac su i Rskavac zato što „rska“ pod zubima, Kemeničarka, Skopsko crno, Crnka i zarčin.
Zastupljenost prokupca u niškim vinogorjima trenutno nije velika, ali to nema veze sa samom sortom koliko sa razvijenošću vinarstva u niškom kraju, kaže za Niške Vesti Ilija Jovanović, somelijer 3. nivoa.
Prokupac je zastupljen u okolini Prokuplja a uobičajeno je da sorte vinove loze dobiju naziv po geografskoj regiji na kojoj su se gajile (smederevka, prokupac…) i u Župi.
„Zanimljivo je da je najstariji sačuvani vinograd prokupca u vinariji Budimir iz Župe, preko 100 godina star i dalje daje solidan prinos i vrhunsko grožđe“, kaže Jovanović.
Sedamdesetih godina prošlog veka Prokupac je činio 70% svih zasada u Srbiji i bio je na vrhunscu svoje slave. Ovo je sorta koja je otporna na brojen vinske bolesti ali i velike mrazeve i temperature do 20 stepeni ispod nule. Nakon dve decenije mnogi vinari su odustali od gajenja ove sorte pa su brojni vinogradi raskrčeni i tek prokupac se oko 2010. godine ponovo popularizuje među vinarima koji u njemu vide dostojnog srpskog predstavnika u svetu za kvalitetna vina.
Ilija Jovanović, somelijer 3. novoa
„Vina koja osvajaju najprestiznije svetske nagrade dobijamo od domaće sorte Prokupac. Prokupac se koristi za kvalitetna crvena vina i za roze, uglavnom su vina sortna – a ne kupaže sa drugim sortama mada na tržištu imamo vrhunska vina – kupaže najveće srpske sorte i najvećih internacionalnih sorti poput kabernea. Somelijeri, vinari, ljubitelji vina, Prokupac često porede sa internacionalnom sortom grožđa Pinot Noir“, kaže Jovanović za Niške Vesti.
Koliko je i sama čaša bitna iz koje se ispija vino, govori i podatak da se ove čaše prave tako da sorta pruži svoj maksimum na „nosu“ i ukusu.
Prokupac daje lepršava, elegantna, aromaticna voćna a ne robusna vina, sa prijatnim taninima i umerenim kiselinama. Ima potencijal za odležavanje i čuvanje ali se na tržištu u glavnom pojavljuje kao mlad osim u par izuzetaka. Odličan je pratilac roštilja, teletina ispod sača, junećih bifteka i drugih crvenih mesa, prezican je Jovanović.
U Nišu i regionu postoji veliko interesovanje za ovu domaću sortu, vinari se sve više okreću njoj i čini se da je čeka svetla budućnost. Prokupac je jedina je naša sorta koja je dobila svoj svetski dan, 14. Oktobar.
„Poštujte svoje, da bi nas i drugi poštovali. Trend autohtonih sorti trenutno vlada u vinskom svetu tako da evo prilike da naše sorte poput Prokupca, Tajmanike, Grašca, Probusa, Bagrine, Jagode, Morave, Crne Tajmanike i druge dodju do izražaja i nađu svoje mesto u vinotekama i restoranima širom sveta“, završava Ilija Jovanović, somelijer 3. nivoa.
Vinograd; Foto: Niške Vesti, ilustracija
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovu stranicu, pretpostavićemo da ste zadovoljni.OkPolitika privatnosti