DruštvoMagazin

Prokupac je nekada ovde bio više zastupljen pa su ovu sortu zvali i Niševka

Jovanović: Trend u svetu - Autohtone sorte grožđa

Svetski dan Prokupca je 14. oktobar, povod da o ovoj sorti grožđa i vina pišemo baš danas.

Od preko 400 registrovanih vinarija u Srbiji najmanje ih je u naša dva bliska reona. Prokupac je nekada u našim krajevima bio više zastupljen pa su ovu sortu meštani nazivali i Niševka. Još neki nazivi za prokupac su i Rskavac zato što “rska” pod zubima, Kemeničarka, Skopsko crno, Crnka i zarčin.

Zastupljenost prokupca u niškim vinogorjima trenutno nije velika, ali to nema veze sa samom sortom koliko sa razvijenošću vinarstva u niškom kraju, kaže za Niške Vesti Ilija Jovanović, somelijer 3. nivoa.

Prokupac je zastupljen u okolini Prokuplja a uobičajeno je da sorte vinove loze dobiju naziv po geografskoj regiji na kojoj su se gajile (smederevka, prokupac…) i u Župi.

“Zanimljivo je da je najstariji sačuvani vinograd prokupca u vinariji Budimir iz Župe, preko 100 godina star i dalje daje solidan prinos i vrhunsko grožđe”, kaže Jovanović.

Sedamdesetih godina prošlog veka Prokupac je činio 70% svih zasada u Srbiji i bio je na vrhunscu svoje slave. Ovo je sorta koja je otporna na brojen vinske bolesti ali i velike mrazeve i temperature do 20 stepeni ispod nule. Nakon dve decenije mnogi vinari su odustali od gajenja ove sorte pa su brojni vinogradi raskrčeni i tek prokupac se oko 2010. godine ponovo popularizuje među vinarima koji u njemu vide dostojnog srpskog predstavnika u svetu za kvalitetna vina.

Ilija Jovanović, somelijer 3. novoa

“Vina koja osvajaju najprestiznije svetske nagrade dobijamo od domaće sorte Prokupac. Prokupac se koristi za kvalitetna crvena vina i za roze, uglavnom su vina sortna – a ne kupaže sa drugim sortama mada na tržištu imamo vrhunska vina – kupaže najveće srpske sorte i najvećih internacionalnih sorti poput kabernea. Somelijeri, vinari, ljubitelji vina, Prokupac često porede sa internacionalnom sortom grožđa Pinot Noir”, kaže Jovanović za Niške Vesti.

Koliko je i sama čaša bitna iz koje se ispija vino, govori i podatak da se ove čaše prave tako da sorta pruži svoj maksimum na “nosu” i ukusu.

Prokupac daje lepršava, elegantna, aromaticna voćna a ne robusna vina, sa prijatnim taninima i umerenim kiselinama. Ima potencijal za odležavanje i čuvanje ali se na tržištu u glavnom pojavljuje kao mlad osim u par izuzetaka. Odličan je pratilac roštilja, teletina ispod sača, junećih bifteka i drugih crvenih mesa, prezican je Jovanović.

U Nišu i regionu postoji veliko interesovanje za ovu domaću sortu, vinari se sve više okreću njoj i čini se da je čeka svetla budućnost. Prokupac je jedina je naša sorta koja je dobila svoj svetski dan, 14. Oktobar.

“Poštujte svoje, da bi nas i drugi poštovali. Trend autohtonih sorti trenutno vlada u vinskom svetu tako da evo prilike da naše sorte poput Prokupca, Tajmanike, Grašca, Probusa, Bagrine, Jagode, Morave, Crne Tajmanike i druge dodju do izražaja i nađu svoje mesto u vinotekama i restoranima širom sveta”, završava Ilija Jovanović, somelijer 3. nivoa.

Vinograd; Foto: Niške Vesti, ilustracija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com