Hronika

Proksima: Kabl u KC Niš upalio zapaljeni aparat za laperoskopske operacije

Direktor firma “Proksima” iz Beograda Saša Kocić izjavio je danas da ta firma ne snosi nikakvu odgovornost za paljenje kabla tokom laperoskopske operacije žuči u Kliničkom centru u Nišu.

On je kazao da su predstavnici Kliničkog centra u Nišu za opekotine kazali da je kriv “ogoljeni” kabl koji je proizvela “Proksima”, a da ta firma nije proizovdjač kabla, već distributer. On je istakao da u Kliničkom centru niko ne spominje medijima da se kabl upalio jer se prethodno zaplio laperoskopski stub.

Direktor firme “Proksima” Saša Kocić je istakao da se “Proksima” ne bavi proizvodnjom kablova, već proizvodnjom elektrohirurških i radiotalasnih jedinica.

“Proizvodjač kablova je renomirana firma iz Nemačke koja se već sto godina bavi hirurgijom. Mi smo samo distributeri njenih proizvoda”, rekao je Kocić na konferenciji za medije.

On je kazao da se u službenoj belešci Kliničkog centa do koje je “Proksima” nezvanično došla, navodi da je “uredjaj koji se zapalio u toku operativnog rada istopio neutralnu ploču sa kablovima”.

“Predstavnici Kliničkog centra medjutim, medijima ne kažu ništa o uredjaju koji se zapalio, kaže se samo da je uzrok opekotina “ogoljeni kabl””, izjavio je Kocić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Kliničkog centra kazali su da je pre početka rada operacione sale obavljena provera koja je bila uredna, ali dodao je, ako je provera bila u redu nemoguće je da su postojale ogoljene žice.

“Još jedna neistina je da je “Proksima” učestvovala u opremanju novog Kliničkog centra putem tendera. U opremanju su učestvovale druge firme, “Proksima” nije učestvovala na tenderu”, rekao je Kocić.

On je kazao da se Klinički centar u Nišu od dana kada se desio neželjeni dogadjaj do danas nije obratio “Proksimi” nikakavim zvaničnim obaveštenjem.

“Sve što smo saznali, saznali smo iz medija. Poslali smo mejl Kliničkom centru, ali nismo imali nikakav zvanični ili nezvanični kontakt”, rekao je Kocić.

On je podsetio da firma “Proksima” već više od 20 godina dostavlja svoju opremu Kliničkom centru u Nišu i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji nikada do sada nije bilo nikakve prijave na kvalitet njenih proizvoda.

“Proksima” je, dodao je Kocić, najreferentnije preduzeće u Srbiji za oblast elektrohirurgije sa svim validnim dozvolama Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Klinički centar u Nišu ranije je saopštio da je E.R. (33) iz Pirota 11. aprila zadobila opekotinu drugog stepena na nadkolenici pošto je tokom operacije oguljeni kabl došao u kontakt sa njenom nogom. Iz te ustanove su takodje najavili da će zatražiti hitnu ponovnu proveru kvaliteta svih kablova firme “Proksima” na medicinskim aparatima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com