Kultura

Projekcija prvih niških profesionalnih kratkih igranih filmova

U sredu, 21. februara u maloj sali Narodnog kulturnog centra (NKC) u Nišu, održaće se projekcija filmova koji predstavljaju treću generaciju Pionira filma u ovom gradu.

Projekciju organizuje Kino foto klub “Film Novosti”, a publika će imati priliku da pogleda neke od prvih niških profesionalnih kratkih igranih filmova.

“Jedno od ostvarenja koje će biti prikazano jeste film “Bekstva” iz 1972. godine, čiju je režiju potpisao Stanimir Mančić. U glavnim ulogama su Slavoljub Denčić i Mima Janković. Ovaj film je prvi niški profesionalni kratki igrani film i predstavlja dragoceni deo niške filmske baštine”, najavio je Niški kulturni centar

Foto: NKC

Pored filma “Bekstva”, biće prikazan i film “Kvo vadis TV” iz 1976. godine, čiji je režiser Branislav Miltojević. Projekciju će pratiti i učešće Stanimira Mančića i Branislava Miltojevića, što će biti prilika da se čuje više o procesu stvaranja ovih filmova i o samom periodu razvoja niške filmske scene.

“Grad Niš se ponosi bogatom tradicijom razvoja amaterskog filma, a posebno se ističe period između 1969. i 1974. godine kao vreme najvećeg umetničkog uspona niškog kino-amaterskog pokreta. Tokom ovog perioda nastala su neka od najboljih ostvarenja članova Kino Foto Kluba “Film Novosti”, čije je delo obeležilo nišku filmsku scenu”, naveo je Branislav Miltojević u tekstu – Zaboravljeni amaterski filmovi.

Članovi kluba su od 1970. do 1985. godine uspešno organizovali Festival amaterskog igranog filma Naisus, koji je postao jedna od najpoznatijih eks-jugoslovenskih smotri “uzanog filma”. Takođe, kamerama su beležili bitna zbivanja na Filmskim susretima, snimajući retke trenutke kao što je boravak Elizabete Tejlor i Ričarda Bartona u Nišu.

Ovaj događaj predstavlja priliku da se oživi sećanje na bogatu filmsku prošlost Niša, dok se istovremeno promoviše i podržava savremena filmska produkcija u ovom gradu.

Projekcija filmova će se održati u sredu, 21. februara u maloj sali NKC-a u Nišu sa početkom u 19 sati.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com