Kultura

Projekcija filma “Govori da bih te video” u maloj sali NKC

U maloj sali Niškog kulturnog centra, u četvrtak, 27. oktobra  u 19 časova, biće prikazan film “Govori da bih te video” Marije Stojnić. Gosti na projekciji: Marija Stojnić, rediteljka i producentkinja filma i Miloš Ivanović, producent. Ulaz je besplatan.

“Film “Govori da bih te video” istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo promišljamo i razumemo svet i sebe”, navode organizatori.

“Govori da bih te video” premijerno je prikazan na IDFA festivalu u Amsterdamu 2019 i u muzeju MoMA u Njujorku, 2020 godine, a srpsku premijeru imao na festivalu Beldocs 2020, gde je osvojio Gran Prix za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Glavne nagrade dobio je na festivalima CARACASDOC u Venecueli i St Andrews filmskom festivalu u Škotskoj 2021, specijalna priznanja žirija osvojio je na festivalima Escales Documentaires, u Francuskoj 2020; Underhill Fest-u u Crnoj Gori, 2020 i MakeDox-u, u Makedoniji, 2020.

Marija Stojnić diplomirala je režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu i magistrirala na Njujorškom univerzitetu The New School na odseku za Film i Medije. Režira filmove koji brišu granice između dokumentarnog i fikcije i prepliću se sa drugim umetničkim formama.

Njen debitantski dugometražni dokumentarac “Govori da bih te video” prikazivan je na festivalima širom sveta uključujući IDFA, MoMA muzej, filmski festival u Melburnu, Solunu, Minhenu. Članica je udruženja DokSrbija, alumna Berlinale talents-a, stipendista Njujorške Fondacije za Umetnost (NYFA) i Instituta Sacatar u Brazilu. Od septembra 2019 deo je kolektiva iza produkcijske kuće Set Sail Films u Beogradu. Trenutno radi na svom prvom animiranom filmu, pod nazivom “Potpuno pomračenje”.

Miloš Ivanović je započeo producentsku karijetu transmedijskim projektom “Radiovizija” koji je realizovan u koprodukciji sa RTS od 2015. godine. Od tada je podjednako aktivan u produkciji igranih (“Reži” 2019, “Jedini izlaz” 2021, “Žal” 2022/2023), dokumentarnih (“Govori da bih te video” 2019, “Nun of your business” 2020) i animiranih (“Kapetan Džon Piplfoks” u razvoju) filmova. Njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima od kojih se izdvajaju IDFA, MoMA Doc Fortnight, Annecy IAFF, a projekti koje je producirao podržani su od međunarodnih fondova MEDIA, Eurimages, DOHA. Jedan je od osnivača kompanije Set Sail Films, predsednik udruženja DokSrbija i izvršni producent Dana slovenčakog filma u Beogradu.

Trejler možete pogledati na ovom linku: https://vimeo.com/371401839

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com