Društvo

Projekat energetske efikanosti kreće iz Niša

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da iz tog grada kreće realizacija projekta podizanja energetske efikasnosti u našoj zemlji, kao jednog od trenutno najvećih projekata u našoj zemlji za koji, dodala je, veruje da može biti završen u narednih četiri ili pet godina.

Ona je kazala da je javni poziv koje je Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo, a tiče se upravo aplikacija jedinica lokalne samouprave, gradova i opština završen i Ministarstvo će sada napraviri rang listu jedinica lokalnih samouprava.

“Nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima. To znači da će opštine i gradovi u narednom periodu, ja očekujem veoma brzo do sredine juna, raspisati javne pozive za one privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije i izolacijom zgrada, a nakon toga će raspisati još jedan javni poziv za gradjane koji žele da učestvuju u ovakvom projektu”, izjavila je Mihajlović na sastanku sa načelnicima 29 okruga u Srbiji.

Tema sastanka bio je projekat podizanja energetske efikasnosti i na koji način lokalne samouprave mogu da sprovedu nove zakone o energetskoj efikasnosti koji su usvojeni u republičkom parlamentu.

Mihajlović je kazala da je interesovanje gradjana i lokalnih samouprava za korišćenje sredstava za povećanje energetske veliko, ali je sigurno da ove godine država neće moći svima da izadje u susret.

Ona je najavila da će naredne godine za tu namenu biti izdvojeno sigurno 100 do 150 miliona evra iz državnog budžeta.

Mihajlović je istakla da je na sastanku bilo reči i o viziji da do 2050. godine Srbija ima minimum 50 procenata proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije.

“Srbija sada u svom bilansu ima 27 odsto “zelene “energije, ako znamo da imamo 600 kilometara krovova, neka 10 odsto krovova iskoristimo kroz solarne panele, to je više od instalisane snage koju danas ima cela Eelektropivreda Srbije”, izjavila je Mihajlović.

Kako je kazala, zakon je pojednostavljen da sada bukvalno u četiri koraka neko može da se odluči da postavi solarne panele.

“To znači mnogo, to nije samo pitanje nižeg računa za električnu i toplotnu energiju. To je korišćenje “zelene” energije, to je čuvanje naše životne sredine i moramo da budemo svesni da sve što radimo i odluke koje donosimo znači korak do “zelene” Srbije”, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, značajno je da imamo još nekog dobavljača gasa i dodala da nema ni jednog razloga da se Srbija kroz ovaj gasovod izmedju Niša i Dimitrovgrada, odnosno Srbije i Bugarske ne poveže i na neki drugi gasovod.

“Ukoliko hoćemo, a hoćemo da u narednom periodu i decenijama mnogo više gradimo gasne elektrane, ako hoćemo da do 2050. polako smanjujemo proizvodnju iz termoelektrana, onda moramo da budemo snažni da ni je jednom trenutku ne zavisimo ni od jednog snabdevača, ma ko to bio”, izjavila je Mihajlović.

Gradonačelnica Niša dragana Sotirovski kazala je da će taj grad Ministarstvom rudarstva i energetike narednih meseci raditi na korišćenju geotermalne energije iz Niške Banje za grejanje Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Za gasnu elektranu u Nišu, sa kogenerativnim ciklusom (CHP) je urađena Fizibiliti studija, koju su Amerikanci (U.S. Trade and Development Agency (USTDA)) platili 434.000$. Fizibiliti studiju je izradila firma “WorleyParsons” 7.02.2011. godine za potrebe Vlade Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com