Ekonomija

Proizvođači duvana traže od suda posao i pravdu

Ispred zgrade Osnovog suda u Nišu danas je protestvovalo dvadesetak proizvodjača duvana sa područja Niša, Žitoradje, Leskovca, Doljevca, zahtevajući da sudski sporovi koje već 15 godina vode sa kompanijom “Filip Moris” budu rešeni u njihovu korist.

Proizvođači duvana tužili su “Filip Moris” zbog jednostranog raskida desetogodišnjeg ugovora o proizvodnji duvana i podele semena duvana zaraženog virozom, a ta američka kompanija tužila je proizvodjače duvana za neplaćanje rata za isporučenu mehanizaciju, semena, djubriva i ostali repro-materijal.

Oni su spor zbog zaraženog semena dobili, ali traže i da im sudovi priznaju obeštećenje zbog toga što “Filip Moris” nije ispoštovao ugovor o proizvodnji koji na deset godina zaključili sa Duvanskom industrijom Niš.

Proizvodjači zahtevaju da svi sporovi u sudovima budu okončani na isti način jer sada pojedine sudije presudjuju u njihovu korist, a pojedine u korist kompanije “Filip Moris” zbog čega proizvodjači dobijaju presude po kojima moraju da plate toj fabrici više stotina hiljada dinara, čak i milionske iznose.

Predsednik Udruženja proizvodjača duvana Miroljub Rakić podsetio je da su nevolje proizvodjača duvana počele još 2004. godine kada su proizvodjači ugovorili proizvodnju sa “Filip Morisom”, ali nisu mogli da proizvedu duvan jer seme koja im je ta kompanija dala bilo zaraženo.

“Već 2005. godine “Filip Moris” je jednostrano raskinu ugovore sa svim proizvodjačima duvana na području Niša i Leskovca, a bilo nas je u to vreme oko 11.000. U to vreme mi smo imali ugovore na deset godina, zaključene sa Duvanskom industrijom Niš. Imali smo i obavezu da proizvodimo duvan jer je većina nas nabavila preko Duvanske industrije mehanizaciju koju smo trebali kroz sušeni duvan da otplatimo”, rekao je Rakić.

On je kazao da je Vrhovni kasacioni sud najpre 2011. godine, a potom i 2018 godine zauzeo stav da svi proizvodjači imaju pravo da proizvode duvan za vreme trajanja ugovora, i po tom osnovu proizvodjačima sleduje obeštećenje, medjutim taj stav nisu poštovale sve sudije Osnovnog i Apelacionog suda.

“Mi smo se zbog toga obraćali svim mogućim institucijama u zemlji. Tražili smo pomoć i Borisa Tadića kad je bio predsednik, a sada od Vučića. Spremni smo da protestujemo ispred Ministarstva pravde, ukoliko se naš problem ne reši”, istakao je Rakić.

Proizvodjač duvana iz Doljevca Radivoje Aleksić kazao je da proizvodjači traže da im se omogući rad kako bi kroz gotov proizvod mogli da izmire dugove prema “Filip Morisu”.

“Već 15 godina nama je uskraćeno pravo da proizvodimo duvan, a to pravo imaju sve vreme proizvodjači duvana u Vojvodini i u Vranju. Duvan je akcizna roba i može da se sadi samo sa zaključenim ugovorom sa firmom koja za to ima licencu, a “Filip Moris” sa nama te ugovore ne zaključuje poslednjih 15 godina”, rekao je Aleksić.

Zoran Marković iz Batušinca je rekao da je ovih dana dobio presudu po kojoj mora “Filip Morisu” da plati 250.000 dinara, ali je pitanje koliko će na kraju sa troškovima izvršenja taj dug biti.

On je rekao da prima penziju od svega 13.000 dinara, a u sudu su mu kazali da jedino mogu da mu pomognu da mu odobre da dug izmiri na rate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com