Društvo

Program Autodidact club sprema mlade za život

Organizacija „Nauči me“ pokrenula je novi program „Autodidact Club“ kako bi mladim i ambicioznim Nišlijama koji vole da putuju, rade na sebi, upoznaju nove ljude i uče izvan okvira škole i fakulteta i pomogla da steknu nova korisna saznanja i iskustva.

Program se sastoji iz 12 radionica, nakon kojih će učesnici imati priliku da stečeno znanje primene na nekoj od budućih omladinskih razmena.

Autodidact Club pokrenule su srednjoškolke i brucoškinje različitih obrazovnih ustanova iz Niša, jedna od njih je Kristina Nikolić učenica Gimnazije “Svetozar Marković”, koja je i jedan od predavača.

Za ovaj program mogu da se prijave osnovci, stariji od 15 godina, srednjoškolci i brucoši. Radionice ćemo održati u prostorijama UNBOX Haba u Učitelj Tasinoj br. 26. To je mesto za druženje, razmenjivanje iskustava, okupljanje motivisanih mladih ljudi i mesto dobre energije. Dobrodošli su svi“, kaže Kristina. Prijavljivanje traje još tri dana, odnosno do 6. januara nakon čega počinju radionice na kojima će kandidatima biti prezentovan čitav proces stvaranja i učešća u učeničkim razmenama.

Shvatili smo da je najveći problem mladim ljudima neinformisanost. Mnogo je naših vršnjaka koji žele da budu deo nekog programa, ali ne znaju kako. Naši predavači će im objasniti šta podrazumevaju razmene, kako da napišu dobru prijavu za razmenu, da usklade

školske i druge obaveze i putovanja, naučiće dosta o interkulturalnosti i identitetu neke zemlje, raspolaganju budžetom tokom putovanja, kao i na koji način da razgovaraju sa roditeljima pre razmena. Neke radionice će biti posvećene i javnom nastupu, volonterizmu i debati, neizostavnim delovima svake razmene. Osnovna ideja je da uz program učesnici nauče kako da implementiraju stečena iskustva i znanja u  svakodnevni život“, objašnjava Kristina.

U UNBOX Habu postoji niz drugih programa koji mladim ljudima, takođe, mogu biti zanimljivi.

Postoje kursevi programiranja, video produkcije, superefikasnog učenja, i razni drugi. Cilj je da starijim osnovcima i srednjoškolcima ponudimo jedan drugačiji način učenja o stvarima koje formalni sistem obrazovanja ne nudi. Postoji veliki jaz između formalnog sistema obrazovanja i onoga što se od vas očekuje na tržištu rada. U osnovnoj školi se ne uči ništa o preduzetništvu, vrlo malo i o programiranju. Čak ni srednja škola ni fakultet ne obezbeđuju ta znanja. Kada završite fakultet shvatite da vaša diploma sama po sebi nije dovoljna da biste se zaposlili. Mnogi to vide kao nedostatak u svom školovanju i prijavljuju se za naše programe“, ističe Kristina.
Radionice programa Autodidact club počinju 12. januara i trajaće do kraja marta. Održavaće se vikendom, trajaće sat i po vremena, a svaki polaznik će fobiti sertifikat o završenoj obuci, a pružiče im se prilika da stečeno znanje primene na nekoj od budućih omladinskih razmena.

Više informacija zainteresovani mogu naći na Facebook stranici Autodidact Club i Instagram stranici Autodidact Cluba – @autodidactclub ili putem sajtova UNBOX Hub i Nauči me.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com