Kultura

Profesor Marković pola veka slavi Rembrantovu umetnost

Trag u vremenu

Najznačajniji holandski slikar Rembrant Harmens van Rajn, jedan od najvećih u istoriji slikarstva preminuo je 4. oktobra 1669. godine. Prof. dr Kamenko M. Marković se duže od pola stoleća bavi životom i stvaralaštvom ovog genijalnog umetnika. Jedinstven profesor-istraživač u svetu koji je čitav svoj život posvetio Rembrantovom delu, tumači njegov život i njegovo stvaralaštvo.

Profesor Marković je svojim predavanjima na fakultetu, učešćem na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, naučnim radovima, tekstovima objavljenim u zbornicima i časopisima, svojim knjigama i predavanjima po domovima kulture širom Srbije nemerljivo približio ljudima blistavu holandsku umetnost XVII veka, koju su pored radova neprikosnovenog Rembranta činila i dela Jana Vermera, Jakoba Rojzdala, Fransa Halsa, Paula Potera, Jana Stena, Pitera de Hoha. Životi i stvaralaštvo ovih i, još jednog broja drugih holandskih umetnika Marković je sjajno predstavio u svojoj knjizi „O slikarima i druge priče“, koju je izdao 2010. godine.

Profesor Kamenko M. Marković je predavao Opštu istoriju umetnosti novog veka na Katedri za istoriju umetnosti pri Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Studentima je sa zanosom koji se na da opisati govorio o brojnim slikarima ali su predavanja o Rembrantu bila nešto neponovljivo. Da bi to dočarao, koristiću pet citata (najkraćih) iz knjige „Rembrant Kamenka Markovića“ (Udruženje književnika „Branko Miljković“, Niš, 2018) koju je priredio Aleksandar Stanković od 45 komentara studenata i onih slušalaca koji su bili u prilici da čuju Markovićeva predavanja koja je on držao širom Srbije.

“Prof. dr Kamenko M. Marković predavao mi je na fakultetu. Njegova predavanja su svojevrsne i neponovljive pozorišne predstave o slikarima. On je od Rembrantovog života i stvaralaštva načinio nešto što se ne zaboravlja. Briljantan poznavalac života i rada ovog slikara on nas je sve dovodio svojim rečenicama do ekstaze. Pozdrav velikom rembrantologu i meni dragom profesoru. Rembrant je bio i ostao najveća ljubav profesora Markovića, a mi studenti smo „ludački“ zavoleli tog čarobnjaka umetnosti. Jedno njegovo predavanje iz sveta istorije umetnosti doživljava se kao svojevrsna ljudska drama. Treba ga čuti i nešto će se u vama pozitivno dogoditi. Zbog njega sam odlazila na predavanja koja su me ispunjavala.”, rekla je Jovana, jedan od studenata profesora Markovića.

Da je Marković sjajan i neponovljivi znalac Rembrantovog života i rada, smatra i Ivana.

“Profesor Marković nas je očarao i opsenio svojim izlaganjem. Predavanje puno snažnih emocija, divnih analiza i bisernih rečenica. Duže od dva sata uživali smo u lepoti kazivanja. Divno, veličanstveno i neponovljivo”, istakla je ona.

Studenti još ističu da su od profesora mogli da saznaju u uslove u kojima je genijalni umetnik stvarao, o njegovoj porodici, okruženju, nerazumevanju sredine i kolega koje je i uticalo na Rembrantovo stradanje, koje je započelo „Noćnom stražom“. Takođe i o holndskom sedamnaestom veku, ali i o stanju Rembratove duše nakon smrti Saskije, njegove žene. U slikama nastalim posle Titusove smrti (sin jedinac), kod Rembranta je prisutna nesaglediva ljudska patnja.

Rembrant Harmens van Rajn ostavio je preko 600 slika i 300 bakroreza u kojima je uglavnom obradjivao scene iz života siromašnih slojeva holandskog društva. U slikama „Jevrejski mladenci“(Isak i Rebeka), „Raščerečeni vo“, „Portret Rabina“, „Čovek sa zlatnom kacigom“, Rembrant je do savršenstva doveo slikanje materije, koja blista neprolaznom vrednošću. U mnogobrojnim autoportretima on studira svaki duševni pokret čoveka i nastoji da kroz njegovu običnu, svakodnevnu fizionomiju pronikne u suštinu psihofizičkih zbivanja koja se kriju od društva. Danas svaka od njegovih slika predstavlja umetničku dragocenost.

“Kada je na kraju predavanja profesor Kamenko M. Marković suznih očiju ispratio Rembranta do njegovog večnog počivališta, bilo nam je svima jasno da nismo prisustvovali jednom „običnom akademski koncipiranom predavanju“, već smo prisustvovali jednoj izuzetno uzbudljivoj monodrami koju su profesorova kreativnost, mašta, strast i ljubav pretvorili u jednu nezaboravnu priču. Nikada pre u svom životu nisam čula ni videla nešto slično. Ovde sam videla i čula jednog maga istorije umetnosti, briljantnog poznavaoca Rembrantovog života, majstora reči, jednog glumca koji svojim kretnjama daje snagu svojim izgovorenim rečenicama. Veličanstveno”, rekla je Maja.

U monografiji REMBRANT VAN RAJN – SJAJ I BEDA GENIJA Kamenko M. Marković je sjajno opisao Rembrantov život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com