Kultura

Profesor dr Kamenko Marković: Više od pola veka opčinjen Rembrantom

Rembrant, trag jedne ljubavi

Rembrant van Rajn (1606-1669), sin jednog siromašnog mlinara, dao je svojom umetnošću sintezu gradjanske umetnosti baroka. Ostavio je preko 600 slika i 300 bakroreza. Rembrant je do savršenstva doveo slikanje materije,  koja blista neprolaznom vrednošću.

 Profesor dr Kamenko M. Marković ovih dana obeležiće 55 godina bavljenja životom i delom ovog genijalnog stvaraoca, svakako najvećeg u istoriji umetnosti.

Tokom ovih pet i po decenija Marković je svake godine predavanjem ili člankom obeležavao dan Rembrantovog rodjenja. Na isti način obeležavao je i datum Rembrantove smrti. Ove godine, časopis “Logos”(Novi Sad), u čast Rembrantovog rodjendana donosi Markovićev  rad pod naslovom:”Rembrant, ne ispričana priča”.

Oduvek sam smatrao da je moje poznanstvo sa profesorom dr Kamenkom M.  Markovićem, moja najveća  životna privilegija i sreća. Privilegija jer mi je predavao  likovnu kulturu u srednjoj školi, vrstan znalac  umetnosti snažno je uticao na mene da zavolim umetnost. Sreća moja bila je da upoznam njegovu harizmu, blagost, produhovljenost, filantropizam ali i njegovu iskrenu i veliku ljubav prema  umetnosti i umetnicima.  Kako i sam volim i znam da uživam u lepoti likovnog stvaralaštva, koristio sam ovu izuzetnu privilegiju poznanstva profesora  da neke njegove ideje i sam usvojim. Tako sam zavoleo Rembranta.

O Rembrantu  van Rajnu (1606-1669)  holandskom  baroknom  slikaru i grafičaru  napisano je na desetine  značajnih knjiga, veliki broj  radova u kojima  je analiziran njegov žvot i vreme u kojem je stvarao (XVII vek). Pojedine njegove slike  analirane su do najsitnijih detalja („Noćna straža“, na primer). Rembrantovim životom i radom bavili su se, i bave se istoričari, hroničari, istoričari umetnosti, likovni kritičari  i psiholozi.

Sasvim je izvesno da u svetu  nema istraživača  Rembrantovog života koji se poput  prof. dr Kamenka M. Markovića  bavi ovim  genijalnim umetnikom punih 55 godina. Marković je svoje bavljenje Rembrantom započeo još u Umetničkoj školi (1968.) i sve do današnjeg dana nije prestao da piše i  govori o njemu. Boraveći na specijalizaciji u Holandiji dobro je upoznao Rembrantovo stvaralaštvo  ali i umetnost drugih holandskih slikara koji su stvarali u epohi baroka- razdoblja koje  je u toj zemlji nazvao “zlatnim vekom” umetnosti.

Profesor Marković  je napisao  o Rembrantu 3 knjige, oko 300 radova( jedan broj tih radova objavljen je u zbornicima  fakulteta u Srbiji, Bosni, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji)  i nekoliko kataloga. Medju tim katalozima  posebno treba  istaći  onaj pod nazivom Trag duše (2006.), koji je činio sastavni deo jedne neobične izložbe a, povodom četristotine godine od rodjenja  slavnog umetnika. Naime, Kamenko M. Marković,  Zlatko Pavlović iz Aleksinca i Ivica Živković iz Niša načinili su 26 kopija Rembrantovih slika, crteža i grafika. Ovi radovi bili su izlagani u Nišu, Beogradu, Novom Pazaru  i Kosovskoj Mitrovici ( tamo gde je professor Marković držao svoja predavanja iz istorije umetnosti). Održao je na prostoru Jugoslavije odnosno Srbije, Bugarske, Makedonije i Rumunije više od 300 predavanja o Rembrantu i, snažno doprineo boljem i sveobuhvanijem  sagledavanju  Rembrantove umetnosti.

Prof. dr Kamenko M. Marković predavao je Opštu istoriju umetnosti Novog veka na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovići.  Studenti i slušaoci  širom zemlje svojim komentarima iskazivali  su svoje mišljenje o Rembrantu ali  su iznosili i utisak  koji je na njih ostavio  profesor Marković predstavljajući im Rembranta kao slikara, grafičara i crtača.

Markovićev učenik, Aleksandar Stanković priredio je knjigu pod naslovom “Rembrant Kamenka  Markovića” (2017.) u  kojoj je objavio jedan broj komentara  ljudi koji su prisustvovali predavanjima na kojima je Marković govorio  o Rembrantu. Evo, dva.

“Prof. dr Kamenko M. Marković je održao  veličanstveno  predavanje na temu 375 godina od nastanka Rembrantove “Noćne straže”. Sala Niškog  kulturnog centra bila je puna.  Profesor Marković nas je očarao i  opsenio svojim izlaganjem. Duže od dva sata uživali smo u lepoti kazivanja”.

 “Velikani holandskog  Zlatnog veka”, bio je naziv predavanja koje je prof. dr Kamenko M. Marković održao 2. novembra 2017. godine u Nišu. Predavanje je bilo maestralno, tokom kojeg je Marković povlačio paralele izmedju Jan Vermerovog i Rembrantovog slikarstva, izmedju Vermerovog i Rembrantovog načina slikanja”.

Prof. dr Kamenko M. Marković “rembrantolog” svetskog ugleda beleži jedan teško  dostižan  jubilej: 55 godina  bavljenja  umetnikom koji je  bio i  ostao njegova  najveća ljubav.  Sve dok  Markovićeve knjige: Rembrant, slikarski genije iz Lajdena, Rembrant- sjaj i beda genija, Od Karavadja do Brankušija, budu na policama školskih i univerzitetskih  biblioteka  svedočiće  da ovaj jubilej zaslužuje  poštovanje.   I knjige, kao i ljudi, imaju svoju sudbinu.

Ja ću profesora pamtiti po dobroti, mudrosti i plemenitosti; po njegovoj  ljubavi za umetnost i umetnike. U mom sećanju, profesor će ostati kao inspiracija.

Tekst ću završiti jednom Galbransenovom sentencom “Ima neka moć u dobrim  ljudima”.

                                                                                                               Izvor: Aleksandar Simić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com