Društvo

Prof. dr Dejan Antić: U rubnim oblastima srpskog etničkog prostora namerno su stvarane veštačke nacije

Zahvaljujući Institutu za evropske studije iz Beograda, Institutu Evrope Ruske akademije nauka i Fondu za podršku javne diplomatije „Gorčakov“ u Beogradu je od 11. do 13.  maja 2023. godine organizovana međunarodna naučna konferencija “Problemi konstrukcije identiteta na post-sovjetskom i post-jugoslovenskom prostoru”. Na konferenciji je bilo reči o identitetskim iskušenjima i izazovima sa kojima se Srbi i Rusi suočavaju danas.

Govoreći o uticaju spoljnih faktora na formiranje nacionalnog identiteta u Makedoniji jedan od učesnika ovog međunarodnog skupa bio je i prof. dr Dejan Antić sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

U izjavi za Niške vesti, prof. Antić je konstatovao da se značaj organizacije ovakvog simpozijuma ogleda u tome što su naučni radnici iz Srbije i Ruske Federacije zajedničkim snagama pokušali da pronađu paralelu u dezintegrativnim procesima koji su na pragu devedesetih godina XX veka zadesili Jugoslaviju i Sovjetski Savez, ali i da uporede naučna iskustva o metodama demontiranja navedenih država, i ponude odgovor na pitanje o načinima stvaranja sintetičkih nacija.

Foto: Institut za evropske studije

Prema Antićevom mišljenju od sredina XIX veka do danas velike sile su aktivno podsticale i pothranjivale ideologiju nestabilnih identiteta kod malih naroda kako bi u pogodnim momentima ugrozile njihov suverenitet, dovele u pitanje njihovu političku nezavisnost ili sprečile njihove integrativne procese.

 

Prof. dr Dejan Antić; Foto: Institut za evropske studije

„Tako su zahvaljujući političkom, lingvističkom i verskom inženjeringu spoljnih faktora tokom XX veka na srpskom etničkom telu, od Dunava do Jadrana i Egejskog mora, konstruisani novi kvazinacionalni identiteti sa ciljem slabljenja ili potpune eliminacije srpskog elementa, naročito u njegovim graničnim oblastima. Postupak konstruisanja sintetičkih nacija obavezno i gotovo sinhronizovano pratio je i proces izgradnje njihovih nezavisnih država. Otuda danas postojanje „bošnjačkog“ ili „crnogorskog“ naroda, kao i državnosti koju ove sintetičke nacije poseduju“, naveo je Antić.

On je još i mišljenja da su nacije nastale nasilnim „preumljivanjem Srba“ formirane kako bi služile razbijanju srpskog etničkog prostora, jer su od svojih kreatora projektovane kao ekstreman antipod srpskoj kulturi i identitetu.

Foto: Institut za evropske studije

Na konferenciji su intelektualci poput dr Slavenka Terzića, dr Miše Đurkovića,  dr Aleksandra Rakovića govorili o identitetskim problemima srpskog naroda u državama regiona, kao i u AP Кosovo i Metohija. Saopštenja svih učesnika simpozijuma biće štampana u međunarodnom tematskom zborniku radova, a promocija istog očekuje se i u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com