Društvo

Produkcijska kuća iz Niša snima film o istoriji i turizmu Zlatibora (FOTO)

Na obroncima Zlatne planine, ovih dana krenulo je snimanje filma koji govori o razvoju turizma na Zlatiboru. Naredne godine navršava se ravno 130 godina organizovanog turizma na Zlatiboru i to je povod da Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibora pokažu kroz filmske kadrove ono što je urađeno za vek i tri decenije duge borbe da ova planina zauzme važno mesto na turističkoj mapi Balkana.

Bilo je teško na početku, bilo je i uspona i padova ali je poslednja decenija razvoja Zlatibora pokazala sav kapacicet ovog kraja. Nisu izostali ni rezultati koji u brojkama potvrđuju apsolutnu dominaciju kada je broj tursita u pitanju. Ono što Zlatibor izdvaja od drugih turističkih centara je i to da je on prelep i prigodan za boravak čitave godine. Sadržajem i ponudom može da parira najelitnijim turističkim destinacijama u svetu. Upravo o tome govori film koji snima City Grupa.

Zlatibor krajem prošlog veka

Poseban kuriozitet je taj što je narator u filmu glumac koji je vrlo rado prihvatio da svojim divnim glasom oboji ovu zlatiborsku priču, veliki Nebojša Dugalić. On će gledaoce pričom voditi kroz istorijsko putovanje ove zanimljive planine.

Foto: Srbija Vesti; Oliver Paunović i Nebojša Dugalić

“Film nije turistička razglednica već namera da se oživi priča o istoriji turizma na Zlatiboru od samog početka a to je 1983. godina kada je ovde registrovan prvi gost, pa sve do danas. Osećam veliku odgovornost i posebnu draž da o najposećenijem turističkom centru u Srbiji radimo film. Ima tu puno toga da se pokaže, ispriča a znam da sve to zanima ne samo ove meštane već čitavu naciju koja rado dolazi na Zlatnu planinu”, rekao je producent Oliver Paunović.

Kadrovi filma će se snimati na svim bitnijim lokacijama na Zlatiboru, biće prikazane sve vrednosti ove planinske lepotice u zimskim i letnjim mesecima.

Dok čekamo film i veliki jubilej Zlatibora evo tek nekih crtica iz filma…

Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao mesto pogodno za odmor 

Prvi drveni letnjikovac na današnjim Vodicama podigao je 1750. godine Hadži Nikola Selak, bogati sarajevski trgovac gde je narednih sedam godina tu provodio svoj odmor sa porodicom uživajući u čarima Tornika, Čavlovca, Murtenice i Crnog Rzava. Hadži Jusuf Hadživadić je sagradio svoj čardak na Belim vodama, a slične drvene građevine su se mogle videti i na suvatima Jusuf bega, Muhameda Praša i ostalih bogatih Turaka. U oslobođenoj Srbiji umesto begova i hadžija na Zlatiboru leta provode porodice bogatih užičkih trgovaca, a glas o lekovitosti zlatiborskog vazduha putuje sve dalje. Jedan zapis iz 1892. godine ovako izveštava:

Zlatibor nekada davno…

“Zlatibor je vrlo zdravo mesto. Ovamo dolaze rekovalescenti koji su naklonjeni i pate od raznih plućnih bolesti. NJih upućuju lekari i mnogima dobro čini… I za potpuno zdrave dobro je ovamo provesti izvesno vreme na čistom vazduhu, jer čovek se čisto preporodi i oseća se mnogo lakše i veselije kad neko vreme ovamo provede…”.

Opštirnije na SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com