Društvo

Prodavci polovne robe protestovali zbog zatvaranja buvlje pijace u Nišu

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci na parkingu pored niške Tvrdjave jutros su blokirali saobraćaj u Jadranskoj ulici pored Tvrdjave, a potom protestovali ispred Gradske kuće zbog toga što je tržišna inspekcija zatvorila tu pijacu.

Oni su zatražili da im grad omogući da i dalje prodaju robu na prostoru na kojem su to činili i proteklih 10 godina.
Prodavci su istakli da robu prodaju legalno, subotom i nedeljom, plaćajući uredno “mesto” na buvljaku, a da su mnogi medju njima socijalni slučajevi.
Jedan od okupljenih prodavaca, Amer Demirović rekao je da prodaje robu na buvljaku da bi preživeo, pošto je socijalna pomoć koju prima mala.

“Ovde smo svi socijala, jedva preživljavamo, nemamo za koru hleba. Pet meseci čekam da mi socijalno obnovi rešenje o primanju. Od čega da živim sad, kad ne smem ni ovo da radim”, zapitao je Demirović.
Parking pored pijace privremeno je zatvoren rešenjem tržišne inspekcije u kome se navodi da se preduzeću za taksi prevoz putnika “OK taksi”, koje je zakupilo to zemljište, privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uredjenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u radnom vremenu”.

Vlasnik te firme Dejan Radosavljević je rekao da je zemljište zakupio od Teniskog kluba Radnički pre deset godina i da ugovor o zakupu važi do 2024. godine.

“Ja ne organizujem buvlju pijacu i ne bavim se pijačnim poslom, da bi mi tražili papire koji se navode u rešenju tržišne inspekcije. Izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, i to subotom i nedeljom, prodavcima polovne robe kao trećim licima”, istakao je Radosavljević.
Prema njegovim rečima, buvlja pijaca pored Tvrdjave funkcioniše sa istom šifrom delatnošću “izdavanje trećem licu u zakup”, kao što radi pijaca na Bubanj potoku i ostale buvlje pijace.

On je kazao da preko fiskalne kase prodavcima naplaćuje zakup zemljišta.

“Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem da činim. Neshvatljivo”, istakao je Radosavljević.

Kako je kazao, gradska gradjevinska inspekcija je protekla tri petka rušila žičanu ogradu na parkingu koji je zakupio, kako bi onemogućila rad buvlje pijace, dok je rešenje tržišne inspekcije dobio pre dva dana.
Radosavljević je rekao da je rešenje o rušenju ograde koje je dobio gradjevinske inspekcije, protivzakonito.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Hvala bogu da razbucaju to ruglo vec jednom i od tvrdjave naprave ono što i treba. A ti “socijalci”mogu da prodaju na pijaci kod Min-a,mesta koliko hoceš!!!

    1. Šta oni Vama smetaju? I znate li gde su oni? Veze nema s tvrdjavom.. Tvrdjava je stvarno prekrasna, samo je oko nje ruglo..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com